Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев изказа съболезнованията си към близките на директора на асеновградското ОУ „Петко Каравелов“. Вчера (19.11.20 г.), след кратко боледуване, почина Христо Андонов – дългогодишен ръководител на учебното заведение. Той бе изключително уважаван и ценен от колеги, преподаватели, родители и ученици.

„Понякога човек е безсилен пред изпитанията на живота! Трудно е да приемем, когато близки хора си тръгват, без да имаме възможността да се сбогуваме един с друг. Искам да изкажа най-искрените си съболезнования на семейството на Христо Андонов – отличен професионалист и истински добър човек. Поклон пред паметта му!“, написа в страницата си в социалната мрежа кметът Грудев.

Директорът на ОУ „Петко Каравелов“ стана жетва на COVID-19. Андонов се лекуваше вкъщи с антибиотик, тъй като сиптоматиката му го позволяваше. Във вчерашния ден обаче състоянието му внезапно се е влошило и той е изгубил битката срещу болестта. Не е имал съпътстващи заболявания. Няколко часа по-късно е починала и неговата майка, която е била настанена в болница за лечение, също с установен коронавирус.

Погребението ще се състои днес (20.11.20 г.) в тесен семеен кръг. Кът за поклонение е обособен в двора на ОУ „Петко Каравелов“ – при пилоните със знамената - откъм входа от страната на болницата. Всеки може да положи цветя.

От името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, венец ще поднесе заместник-кметът по хуманитарните дейности на общината инженер Петър Петров. В учебното заведение е обявен Ден на траур днес и занятия няма да се провеждат, а флагът на България там ще бъде спуснат наполовина.

Христо Андонов е роден на 07.10.1970 г. От септември 1995 г. работи като учител по история в ОУ „Петко Каравелов“. От 2005 г. до момента бе директор на същото учебно заведение. Той беше и обществен възпитател в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към община Асеновград. Училищният директор беше член на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19.