Цената на килограм лук удари рекорд от 2,50 лв. и „подлюти” пазара в Благоевград.

На толкова се предлагаше в събота на благоевградския пазар зеленчукът, който е основна част от всяка гозба и салата. Имаше и търговци, които го предлагаха по 2,80 лв., само дето липсваха купувачи.

В магазините за зеленчуци цената на жълтия лук е 1.90 лв. и скоро ще мине психологичната граница от 2 лв. Такава беше и прогнозата на крупния зеленчукопроизводител Павел Стоименов от Симитли в края на януари, която се сбъдна за отрицателно време.

„В момента на пазара няма български лук, всичко е внос. Ние зареждахме с наше производство големите вериги на цени по 70-80 стотинки за килограм. Българската продукция се изчерпа и сега се предлага вносен лук от Германия, Холандия, а в най-скоро време и от Египет. В Румъния и Гърция 70% от зеленчуците са внос. Всички тези страни покрай нас, с изключение на Турция, са в абсолютен внос.

Една от причините за повишената цена на лука са транспортните разходи. При 6000 лв. на камион, цената на 1 кг, която е 65 евроцента, се качва с още 30 стотинки. Като се добави търговска печалба, лукът вече надминава 2 лв. Тези цени са ужас за българския пенсионер!

Както неведнъж съм казвал, българското производство ще се вдигне и ще задоволява нашия пазар, ако се приеме национална програма за напояване. Само със субсидии няма да стане, трябва и вода, модерни системи за напояване. Докато това не се случи, за съжаление, цените на зеленчуците ще са високи”, заяви за „Струма“ фермерът Павел Стоименов.

Заради лютивата цена на лука на масовия потребител не му остава нищо друго освен да свие на макс употребата и на този основен продукт, както вече стана със скъпото сирене, кашкавал, риба, пилешко месо и какво ли още не.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук