В Пловдивския административен съд стартира първото дело по жалба на жители от ромската махала на село Войводиново срещу събарянето на дома им. Междувременно недоволни жители на селото се събраха пред съда и се заканиха да има нови протести, ако незаконните ромски къщи не бъдат бутнати.

Минути преди заседанието пред съдебната сграда се събраха хора от Войводиново и двама от прогонените от селото роми с адвоката им. 53-годишният Васил твърди, че е болен от диабет с два сърдечни стенда и е принуден да живее в една стаичка с още 10 свои роднини в "Столипиново", съобщава bTV.

"Това не е човешко. Ако съдът прецени, сме готови да се върнем. Поне други жилища под наем да ни предложат", жалва се Васил. Той признава, че никога не е плащал данъци за тухлената си къща.

Мъж с националния флаг в ръка попита: "Тези да не са с нещо по-специални, че да им дават на готово жилища".
Хората от Войводиново са категорични, че ще има нови протести, ако незаконните къщи не бъдат бутнати.

Административният съд трябва да се произнесе в едномесечен срок. До началото на април ще бъдат гледани общо 17 жалби на обитатели на незаконни постройки във Войводиново.

Напрежението в селото избухна в началото на януари, след като двама жители от ромската махала нападнаха командоса Валентин Димов.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ