Рибарите започват сериозния улов на паламуд от средата на септември. В момента екземплярите все още са малки т. нар. “циганки” и морските вълци ги ловят на чепарета. “Циганката” обаче се харчи като топъл хляб, показа проверка на “Труд”.

Продаваме я по 15 лева килограма, но получаваме малки количества.

Доставките свършват още при отварянето на щандовете и след 10 часа сутринта всичко е изчерпано”, казаха търговците от рибната борса “Краснодар” в Бургас.

С мрежи уловът ще започне след 15 дни, прогнозират и на борсата.

Иначе в момента на сергиите ври от сафрид. Той е с цени 6- 8- 10 лева, като продавачите твърдят, че най- евтиният е гръцки, а най- скъпият е българският. На север също излиза сафрид, а на борсата във Варна е с около 2 лева по-скъп - търговци го продават и за 12 лева в пазарни дни.

Попчето държи стабилната цена от 6 лева за килограм. Калканът е двойно по- скъп от “циганката” и се харчи по 30 лева килото. Зарганът е 15 лева за килограм.

Дребният паламуд не става за скара, но е идеален пържен, затова го купуват и много ресторантьори. Скъпичък е в момента, защото предлаганетго е малко и е кът. Никой не може да прогнозира пътя на паламуда. За да се появи, трябва времето да е топло и да има дребна риба с която се храни.