Китайският ресторант в центъра на Перник, който отвори врати в края на миналата година бързо затвори кепенци, а перничани се питаха какво се е случило, че любимият им ресторант не работи, съобщава zapernik.com

Темата с китайските заведения е по-актуална днес и с навлизането на коронавируса.

„Оказва се, че всички суровини, с които се приготвят храните са без индентификация. Пилешкото месо нямаше етикети, ориза, кълновете също. Храните, които се влагат почти във всичко нямаха етикети. Да, бяха ни предоставени стокови разписки, но ние няма как да обвържем това месо със същите стокови разписки“, каза пред Тв Кракра Елза Драгомирова – шефка на Агенцията по храни в Перник.

„Във връзка с това е съставен акт за нарушение и заведението беше затворено до унищожаването на тези храни по законен начин – храните от животински произход да бъдат предадени на екарисаж, а тези които не са от животински продукти, да бъде предоставен документ, че са оставени на сметище. Няма как да приемем иначе, че всичко е наред“, категорична е Елза Драгомирова.

Според Агенцията по храни в Перник състоянието на хигиената в ресторанта също не е било на много добро ниво.

„Пуснахме заповед за временно затваряне на обекта, до отстраняване на констатираните нарушения“, казаха от Агенцията по храни.
Малко по-късно обаче китайците си отварят отново ресторантчето.

„За наше огромно съжаление, оправдавайки се с това, че не знаят езика и не всичко разбират, което мисля, че не е вярно, те си позволиха да отворят заведението си , една седмица след като беше затворено и без да им бъде разрешено да го отварят, преди да представят документ за унищожение на храните“, каза Елза Драгомирова от Агенцията по храни в Перник.

Китайският ресторант ще бъде обект на по-чест контрол от държавните органи, защото всеки обект има оценка на риска. Колкото по-голям е рискът в обекта – толкова по-често са проверките в него.

На въпрос откъде си снабдяват продуктите за готвене в китайския ресторант, от Агенцията по храните казаха ,че са закупувани от български магазини, но дори и да са внос от Китай, то коронавируса ще е умрял, докато стоката дойде в Перник.