От 2017-та година жена от родопско село, която не е завършила и 4-ти клас, е получавала пенсия. Тя е прибрала от държавата над 12 000 лева. Сега обаче ще трябва да ги връща, защото това е станало с представен фалшив трудов стаж.

Дамата от региона, която не е завършила основно образование, се водила повече от две години „работник в кухня“ в град във вътрешността на страната. Националният осигурителен институт (НОИ) обаче разбрал за измамата и предал жената на прокуратурата.

Тя бе осъдена на 5 месеца „лишаване от свобода“, но условно. Сумата била възстановена на НОИ.

Разбиха голяма схема за точене на държавата в родно село, ето колко пари са измъкнати

Оказа се, че изселници в Турция най-много хитруват с фалшив трудов стаж. Това се прави с цел да се получи българска пенсия заедно с тази от турската държава, разкриха отлично запознати с казусите.

16 са сигналите от Националния осигурителен институт, по които са образувани преписки в прокуратурата в Кърджали в рамките само на миналата година.

Фалшива пенсионерка се облажи с 52 бона от нашите данъци

По случаите са внесени 12 акта, по които са постановени 11 осъдителни решения, посочи пред екипа ни зам.-районният прокурор Петя Чотрова.

„Касае се за документни престъпления и измами за получаване на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или за отпускане на обезщетения за временна нетрудоспособност поради бременност и раждане.

В тези случаи, при извършени проверки от страна на НОИ, са възникнали съмнения относно истинността  на представени официални документи, удостоверяващи осигурителен стаж. И когато това се докаже, лицата биват предавани на съд.

Затруднения възникват, когато се касае за стаж с голяма давност назад във времето-примерно в ТКЗС или предприятия в периода 1970-1989 година“, посочи прокурор Чотрова, цитирана от „Родопи voice“.

Обикновено на осъдените лица се налагат глоби в размер на по 1000 лева.

Прекратените дела в рамките на миналата година са 20 на брой.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук