Алкохолът е най-употребяваното психоактивно вещество. Опит с него, някога през живота, имат две трети от учениците, а консуматори поне един път през последния месец са близо 40% – 43% от момчетата и 35% от момичетата.

Това показва проучване на Здравната инспекция сред деветокласниците от област Смолян.

При немалко ученици в региона е налице дори злоупотреба с алкохол. Учениците в цялата област, които са пили поне десет пъти, или средно всеки трети ден през последните 30 дни, са 5%. За същия период са се напили поне веднъж 10% от проучваните младежи, а над 20% са пили запойно – това са 28% от момчетата и 15% от момичетата.

Регионалната здравна инспекция обявява литературен конкурс сред гимназистите в област Смолян по повод на отминаващия февруари като „Месец на трезвеността“. Конкурсът е под традиционното за инициативата име „СМАРТ.АРТ“ и цели да насочи вниманието към предотвратяването на ранната употреба на алкохол.

Учениците могат да участват с есе, стихотворение или разказ на тема „БезАлкохолно“, и да отправят послание към връстниците си за многобройни ползи от избора да отложат пиенето и да намерят други по-пълноценни начини да се изявяват, забавляват и релаксират.

Събирането на предложенията ще продължи до 29 март.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук