Международната инициатива United Women (Обединени жени), събира украински жени-лидери заедно от цял свят. 

Варна, 2 април - Първата среща на жените лидери на инициативата United Women, България. 

Повече от 70 украински жени лидери, представляващи различни неправителствени организации в България се събраха, за да се присъединят и подкрепят глобалната платформа за обединяване на жените.

Срещата бе подкрепена от общественици и представители на благотворителността организации с важността и уместността на тази инициатива. Платформата на United Women има за цел да обедини жените-лидери за постигане на мир, сигурност и социална справедливост.

По отношение на статистиката на ООН има повече от 6 милиона души (предимно жени и деца) са напуснали Украйна през последните две години. United Women предизвикват загриженост и се стреми да създаде условия за жените, които остават в чужбина, да реализират потенциала си и да ръководят активен живот.

По време на срещата Декларацията и работната концепция на United Women платформа бяха ратифицирани. Участниците изразиха намерението си да обединят усилията си в застъпничеството за мир, защита на правата на жените и децата и борба с насилието срещу тях.

Анастасия Петренко е основател на международната платформа United Women, победител от номинацията “Доброволец на годината от 2014 до 2022“ и основател на женския клуб “SCL” в Украйна.

А Алена Николаенко е председател на Всеукраинската обществена организация “Съвет на многодетните семейства на Украйна“. Те заедно отправиха призив към жените на Украйна и целият свят да се присъединят към инициативата на платформата United Women и съвместно постигане на целите за мир, сигурност и социална справедливост.

Международната инициатива на платформата United Women носи възможности за нови хоризонти и нова посока на глобалното женско лидерство. Идеята, целите и мисията основата на United Women отеква в сърцата на украинските жени, всяка участничка срещата изрази желанието си да се присъедини към платформата.

Следващите срещи на жените лидери на платформата Обединени жени ще се състоят в април в Полша, Румъния, Швейцария, Холандия и Испания.

Справка:

На 4 март в Братислава повече от 100 украински жени лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително европейски страни и Украйна решиха да създаване на единна международна платформа United Women през 2024 г. със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави.