Сензацията е факт. В 1:30 часа на 14 ноември 2016 година стана ясно, че ГЕРБ за пръв път в своята история ще загуби изборите в Община Бургас. Тогава е бил приет 329-ият протокол от паралелното преброяване, който бетонира победата на подкрепения от БСП кандидат-президент ген.Румен Радев, информира "Флагман".
С №13 в изборния ден са гласували 48 281 избиратели, докато за Цецка Цачева вота си са дали 43 0124 човека, сочат резултатите от 329-те преброени протокола.

Преднината от близо 5 200 гласа не може да бъде наваксана в последните осем секции, които сумарно нямат 5 хил.избиратели. Още повече, че става въпрос за чисто градски СИК-ове, в които тенденцията навсякъде е една и съща – сравнителен паритет между Радев и Цачева. Т.е. - разликата от 5 % между двамата кандидати ще се запази.

Така БСП за пръв път от 2006 година ще спечели изборите в Бургас. Само преди няколко часа това бе немислимо дори и за най-големите оптимисти в червения щаб.

Червените само един единствен път са постигали резултат от 40 хил.гласа в Община Бургас – през 2013 година, когато това до голяма степен се дължеше и на харизмата на водача на листата на БСП в Бургас Димчо Михалевски.

Резултатът от 48 хил.гласа е близък до този, който постигаше Йоан Костадинов като кандидат-кмет на БСП в края на миналия и началото на този век.

Че БСП ще спечели изборите в Община Бургас стана ясно още към 23 часа, когато пристигнаха резултатите от ж.к.”Меден рудник”. Вотът в най-големия жилищен комплекс спечели ген. Радев, а преди това той стана №1 и в „Славейков”, „Зорница” и „Изгрев”.

На първи тур Цецка Цачева получи доверието на ж.к."Меден рудник" и голяма част от секциите в Централна градска част. Тогава тя можеше да спечели по-убедително, но заради резултатите по селата, преднината й падна до 3 %. Сега целият вот се обърна напълно неочаквано при това в града, считан до тази вечер за крепост на ГЕРБ, отбелязва в заключение "Флагман". 

Най-новите данни от ЦИК са следните:
 
55.26% от гласувалите в област Бургас са дали подкрепата си за ген. Румен Радев, а 40.39% - за Цецка Цачева, при обработени 100% протоколи на секционните избирателни комисии. Това става ясно от справка на сайта на Районна избирателна комисия - Бургас.

Двойката ген. Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от инициативен комитет и подкрепени от БСП, са получили подкрепата на 107 007 души от Бургаска област. За двойката на ГЕРБ - Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, гласа си са дали 78 218 човека. 4.35% или 8 442 души са гласували с „не подкрепям никого“. 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ КОМЕНТАРИ, АНАЛИЗИ ПРОГНОЗИ ЗА СЛОЖНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА