Пловдивчани си „отмениха“ сами извънредното положение, още преди да е дошъл 13 май.


Съботният ден с температури, които достигнаха 25 градуса под тепетата, оживи Главната улица като във всеки слънчев уикенд, до който не е и припарвал COVID-19, пише "Марица".

 В отворените за разходки и спорт паркове, но не и за сядане по пейките и ползване на катерушките, предупредителните ленти бяха разкъсани, хлапета се качиха на люлките, майки и цели семейства насядаха отстрани.

Заведенията по центъра работят приблизително по изискванията -  с маси само отвън, които са раздалечени, а сервитьорите носят кафетата с маски и ръкавици. Насядалите в нарушение по Копчетата пред общината обаче не съблюдават дори разстоянието помежду си.

Един в друг са хората и по кръглите пейки, които опасват дърветата отсреща.

Мария и София седнаха тъкмо там да починат и да съберат слънце в съботния ден. И  сложиха чантите помежду си –хем да направят преграда, хем да ги държат на разстояние една от друга. Дружките от Кючука не са се виждали два месеца, откакто започнаха препоръките да си седят у дома.

Ние не сме от рисковата група, ние сме момичета на 73 години, пошегува се София. Въпреки младия дух, слушала ген. Мутафчийски и изпълнявала с военна дисциплина. Приказки с приятелки – само по телефона. Тоя месец на бързо изговорих 2000 минути, смее се жената.

Тази сутрин с приятелката й се наговорили най-сетне да си направят „дълга екскурзия“ – от Събота пазара и Халите в Кючука  чак до Главната.

Да, ама сме загубили тренинг от стоене вкъщи, оплакаха се жените. Изморили се, краката почнали да наболяват. Седнали в Цар-Симеоновата градина, но гард на „Общинска охрана“ вежливо им припомнил, че не е позволено. 

Обездвижихме се по къщите, аз от 8 март не съм излизала по-далече от магазина, обясни Мария. Синът  й е лекар, а внукът – ученик на 15 г. Даже с тях не се е виждала.

София пък е с оперирана става и бастун. Откакто намалила движението, се върнала назад във възстановяването.

За съботното си пътешествие до центъра двете мушнали по една маска в дамските чанти. „В парка в Кючука катерушките са пълни с деца. Тук пък не пускат по пейките“, объркаха се жените. Чакат 13 май с надежда за точни указания какво да се прави, че сега вече не е ясно кое от ограниченията е паднало, пък и тези, които не са, не се спазват твърде.

„Благодарим за режима и да пратите много поздрави на ген. Мутафчийски. Да е жив и здрав – хубав мъж, пък и умен“, заръча София, потегляйки пак надолу по Стъргалото. 

А там я пресрещнаха тумби от младежи, семейства, хлапета с тротинетки, балони и сладолед. 

Тръгналите на шопинг чакат на малки опашки пред магазините, съблюдавайки разстояние от метър-два помежду си.

Майки качиха децата на люлките в парка срещу храма „Св. Петка“. В междублоковите пространства в кв. „Изгрев“ освен хлапета по пързалките, има и младежи на фитнеса на открито.

Разкъсани са лентите по всички пейки на главната алея в подножието на Бунарджика и почти няма свободни.

Край Марица обаче местата за сядане все още са опасани в предпазните ленти.

Много пловдивчани избраха за съботната разходка и Гребната база.

Снимки на Елица Кандева и Атанас Кънев