Мрачна новина бе съобщена от брояча, който следи случаите с COVID-19 по света. По последни данни, броят на заразените с коварния коронавирус по целия свят е надминал 4 милион души.

Това съобщава worldometers.info.

По данни на брояча, смъртните случаи към момента са над 276 000.  Добрата новина е, че излекувалите се от коварната болест из целия свят вече са близо 
1 386 000. 


По данни от 17:00 часа на 8 май в България са потвърдени 1872 случая на COVID-19. Данните са на Националния оперативен щаб.

Новите случаи за вчерашния ден са 7 - в областите: 1 в Пловдив, 1 в Кърджали, 1 в Кюстендил, 1 в Разград и 3 в София.

Лабораториите продължават да работят. 379 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 49 са в интензивни отделения и клиники.

Заболеваемостта сред лекарите е едно закономерно състояние, което се случва в цял свят. До момента заболели броят на заразените медици е над 90 000 в целия свят. Това заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов в предаването „Панорама “ по БНТ.

В болница „Пирогов“, заболелите от Мерките бяха COVID-19 са 50 от 2300 човека персонал, но това е свързано с работата им. Болницата е отворена за всички.

Европейската комисия съобщи, че приканва държавите от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген страни да удължат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС с още 30 дни, до 15 юни. Макар че някои от тези държави предприемат предварителни стъпки за облекчаване на мерките за борба с епидемията, положението остава нестабилно в Европа и по света.

Ние не знаем почти нищо за новия коронавирус. Все още вървим в мрака, не знаем базисни неща за него. Сега някои неща започват да се изясняват, но все още знаем твърде малко за COVID-19. Това заяви проф. Николай Габровски, началник на клиника по неврохирургия в "Пирогов", в ефира на bTV.

„Знаем твърде малко за тази болест, за да даваме крайни становища към момента. Някои призиви бяха не само безотговорни, но и неморални. С призивите да не се носят маски и да се разхлабят мерките, подлагаме на риск човешки животи“, подчерта той.

"Колективен имунитет у нас още няма, но отиваме в тази посока", това заяви имунологът академик Богдан Петрунов. "Колективният имунитет обаче трябва да се гради контролирано, защото иначе смъртността ще скочи", предупреди специалистът.

Той даде за пример Шведския модел, като го определи като пълен провал. "Там смъртността е 12 %", посочи акад. Петрунов. Цитира и прогнози, че 70-80 % от човешката популация ще се зарази.