Има много икони на Света Богородица у нас, които са известни с лечебните си свойства, но една от тях го прави по неповторим начин.

Става дума за иконата в Араповския манастир, близо до Асеновград, която прониква с очи всеки, който застане пред нея. Нещо повече – очите я така са изрисувани, че те следят непрекъснато, пише "Стандарт".

Многобройните поклонници твърдят, че Богородица изглежда като жива и пронизва с очи. Но енергията, която излъчва, впоследствие лекува.

 Старите хора разказват, че чудодейната й сила идва от лековитото аязмо край манастира, което отдавна е обявено за свещено.  

Легендата разказва, че славата на извора се носи от векове.

Беят, който управлявал района, имал сляпа дъщеря. Най-възрастната жена в селото сънувала пророчески сън и му поръчала да завел момичето на извора, защото водата е благословена да изцелява. Беят отначало не повярвал, но решил все пак да провери.

Там измил очите й и станало чудо – девойката прогледнала.

Според преданието, в знак на благодарност, бащата построил сегашното аязмо и дарил пари за построяването на Араповския манастир, основан през

през 1856 г. от йеромонах Софроний. Строители били известни родопски майстори. По-късно често там отсядала майката на Иван Вазов.

Твърди се, че това е най-лековитият извор за премахване на перде, а иконата в манастира лекува бездетни жени.

Многобройните поклонници, които идват в манастира, твърдят, че изпитват странни усещания в църквата „Света Неделя”, в която е чудотворната икона на Богородица. Едни чувстват някакъв свеж полъх, други получават изтръпвания. Специалистите пък се удивляват на прекрасните фрески, отлично съхранени в оригиналните им ярки цветове. Хубави копия на икони, които наистина вършат работа, може да се намерят на сайта Иконопис.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук