Остра реакция на синдикатите в МВР след като гръмна новината за полицейския шеф, подсъдим за кражба на ток. Униформени твърдят, че е погазен етичният кодекс на вътрешното министерство. 56-годишният Георги Иванов е шеф на „Криминална полиция” и заместник-директор на ОД на МВР – Ловеч.

Полицаят, отзовал се на телефон 112 през 2019 година, когато енергото констатира незаконно свързване към мрежата в дома на разследвания заместник-директор, проговори пред Нова телевизия. Иван Павлов е член на Синдиката на служителите в МВР (СФСМВР). Той има над 30 години стаж в системата. Павлов е бил разпитан по случая.

Казва, че е изненадан от реакцията на шефовете на Районното управление от интервюто, излъчено в сряда. „За мен е изненада. Аз разбирам, че те не го осъзнават и не го възприемат в техните очи и спрямо тяхната ценностна система като някакъв проблем – дори напротив”, коментира Павлов. 

„Виждам, че те са едни дълбоко чувствителни хора с голяма загриженост. Тази загриженост по отношение лично на мен продължава вече около година. Много голямо внимание ми отделят”, иронично каза полицаят, намеквайки за упражнен натиск върху него. Той призна, че е излязъл в неплатен отпуск, за да не продължи „това внимание, тази загриженост” към него.

"Темата е деликатна. Ние сме малък град, всички се познаваме", допълни той.

„Въобще не ме учуди реакцията на МВР, защото, за да се извършва всичко това, което се извършва върху служителите, това не може да става без знанието, съгласието и благословията на някой високопоставен в системата на МВР. Аз се уверих лично в това нещо, след като направих среща с министъра на вътрешните работи и заместника му”, каза още полицаят.

Той твърди, че зам.-министърът на МВР директно го посъветвал да търси правата си в съда. 

По думите му, натискът се изразява в това, че след 33 години безупречна служба изведнъж се оказва, че той е системен нарушител на вътрешните разпоредби и трябва постоянно да му се търси дисциплинарна отговорност, включително и за това, че не си е ползвал отпуската. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук