Десислава Георгиева остана потресена от постъпката на две възрастни жени, които са разхождали кучето си на улица "Омуртаг" в Русе, пише Глас нюз бг.

Причината - домашният любимец "наторил" добре улицата, а Георгиева дълго време подканвала жените да почистят "безценния дар" на животното, но това така и не се случило. Възрастните дами продължили невъзмутимо към следваща дестинация за "разтоварване".

"Който си ги познае - честито! Манталитета идва от старшия…", пише Десислава към публикацията си във Фейсбук и споделя снимка на възрастните жени с кучето. 

По принцип собствениците на кучета, които замърсяват обществените места за разходка, и които не почистват след домашните си любимци, следва да бъдат глобявани, а дали това се случва? Вероятно рядко. 

При присъствие на животно домашен любимец на обществено място собственикът е длъжен да почисти мястото след дефекация на животното, това гласи законът, а междувременно в някои части на страната е забранено разхождането на животни на териториите на детски градини и училища, здравни заведения, детски площадки.

По повод постъпката на възрастните жени от Русе - потребителите на Фейсбук са категорични, че животинката няма вина, но собствениците определено имат. И такъв пример ли ще дадат на децата и младежите?

"Е, то е видно, че "бабата" е аристократка и не може да върши "мръсна" работа", пише Георги Калчев.

Илко Дончев отбелязва, че в Холандия всеки собственик на куче държи в ръката си торбичка и след като си свърши работата животинката фекалиите се събират и се изхвърлят в поставените за целта кошчета. Зорница му отговаря по следния начин:

"И в България, господине, вървим с торбичка в ръка и си ги събираме "даровете" на домашните любимци и си ги изхвърляме в коша (понеже на малко места има поставени за целта кошове). Само защото една дърта скумрия не си почиства не означава, че е масова практика на кучкарите. Моля не ни заклеймяваите."

"При това положение и със снимков материал общината трябва да налага глоби. Така е в Европа - 300 евро е глоба за непочистено изпражнение след домашен любимец", коментира Диана Кирова, а Олег Иванов споменава, че скоро е бил в Ирландия - там глобата била 2000 евро.