Стартираме всички необходими процедури за изграждането на обходен път на Айтос.

Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който проведе спешна работна среща в града с кмета на общината Васил Едрев, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, зам.-директора на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Борислав Муеров, ст. комисар Калоян Калоянов – директор на ОД МВР - Бургас, и др.

На нея бяха набелязани спешни мерки за обезопасяване на движението в населеното място след няколкото тежки катастрофи с товарни автомобили, съобщиха от ведомството, пише Монитор. 

По думите на Граматиков обходният път ще се изгради съгласно всички законови процедури и нормативни актове.

Дейностите ще стартират след заседание на Областния съвет за развитие, който ще се свика от областния управител на Бургас, като изграждането на околовръстното шосе ще бъде основен приоритет. Той  подчерта, че още следващата седмица ще бъдат предприети и краткосрочни решения, чрез които движението да се обезопаси.

Със заповед на Агенция "Пътна инфраструктура"

ще бъде спряно движението на товарни автомобили над 12 тона през Айтоския проход.

Тежкият трафик ще бъде пренасочен през Ришкия проход и Карнобат. За подобряване на пътната безопасност в района на инцидента ще се монтират стационарни камери за скорост, а докато се изградят, ще се осигури мобилна камера.

На 23 септември комисия от експерти ще направи оглед на трасето, където стана катастрофата, погубила баща и двете му деца. По време на огледа ще бъдат набелязани местата, при които да се положат изкуствени неравности и оребрена маркировка за ограничаване на скоростта. Екипите на ДАИ, БГ ТОЛ и МВР

ще поставят мобилни кантари за контрол на тежестта на товарните коли.

„За съжаление, въпреки твърденията за съществуващ проект от предишните управляващи в АПИ и МРРБ, няма никакви документи, свързани с проект за обходния път на Айтос. Ако е имало такива, те са потънали.

Дори след инцидента на 11 септември 2020 г. с верижна катастрофа, при която загина жена, нямаме инициатива от общината, а хората се настройват срещу държавата и АПИ“, посочи зам.-министър Граматиков, като обобщи, че в града масово се нарушават правилата за движение, а населеното място е като един голям паркинг.