Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила. Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм.

"Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност, тогава при всички положения условията - както за лишените от свобода, за администрацията, за надзирателите, ще бъдат несравнимо по-добри от всичко, което имаме сега", коментира пред БНР Милети Орешарски, дългогодишен началник на затвора в Бобов дол, бивш началник на Централния софийски затвор, сега адвокат.

"Друго е човек да застане да работи на тъмно, на счупена маса и друго е да застанеш в светъл коридор, с ярки цветове, с удобствата на затваряне, с електрониката. Условията ще бъдат по-добри. Новото си е ново."

Още преди да бъде започнат новият затвор в Самораново, проектът среща неодобрение сред местното население.

"Саморанци се бунтуват – водата щели да им вземат. Къде да го направят? В центъра на София? В Бобов дол по-голяма ли е престъпността заради самия затвор? Това са предразсъдъци", подчертава Орешарски.

Според кмета на Самораново Райко Цветков се засилват страховете на местните жители. Има настроения и "за", и "против".

До края на годината строителството най-вероятно няма да започне, уточнява той.