ДНК експертиза ще покаже дали човешките останки, открити от гъбари в гората над дупнишкото село Тополница, са на изчезналия преди 8 месеца 50-годишен пастир Васил Мавров, пише struma.bg.

Двама мъже от Яхиново обикаляли гората над село Тополница да берат гъби и се натъкнали на зловеща находка в понеделник около 18.30 часа. В близост до силажна яма, останала от някогашното ТКЗС, мъжете забелязали много гъби, които били покрити със сухи клони.

Ужасяваща находка в кладенец в Дупнишко

При вдигането на клоните от земята те видели човешки череп и се вцепенили от ужас. След като се окопитили, позвънили на тел. 112. На мястото, което е на 4 км в гората над село Тополница, пристигнали линейка на Спешен център, пожарен автомобил и криминалисти от РУ на МВР – Дупница.

Гъбарите от Яхиново са дали показания пред криминалистите. Те разказали, че са открили само човешкия череп. При обследването на мястото останките на мъжа са намерени на дъното на силажната яма, която е на 3 м дълбочина и с размери 3 на 3 м.

Вчера пожарен автомобил е изпомпал водата, която се е събрала от поройните дъждове през последната седмица, и останките от тялото са извадени. Те са закарани в криминалистична лаборатория в София, за да се идентифицират.

Предполага се, че тленните останки са на изчезналия пастир на крави в село Тополница през месец декември 2021 г., 50-годишния Васил Мавров.

Още при изчезването на Мавров се прокрадна версия, че може би е убит. Сега, при намиране на човешките останки, черепът е открит до ямата, а останалата част от скелета е била вътре в ямата.

Маваров изчезна на 2 декември 2021 г. около 17,30 ч., след като пазарувал в селския магазин хранителни продукти. След три дни неговият работодател, на когото пасял стадо крави, позвънил на тел. 112 и съобщил, че пастирът му Васил три дни не се е връщал в обора.

Работодателят му казал на криминалистите, които пристигнали на подадения сигнал в селото, че Мавров често се отбивал при възрастна жена от селото, която живеела сама, и си пийвали по чашка.

Криминалисти и ловци от селото организираха акция по издирване на пастира. До единия бряг на реката, която минава покрай селото, бяха открити якето и мобилният му телефон. Полицаите обаче не го прибрали и продължили търсенето в коритото на реката.

Докато те го търсят, някой е взел оставеното на брега яке и телефона. На връщане полицаите не ги открили. Така и не стана ясно при разследването  кой е взел вещите на изчезналия пастир.

Десет дни след изчезването на Васил Мавров беше открита от ловци от селото мъртва на улицата 74-годишната жена, с която той другарувал. При аутопсията беше установено, че тя е починала от инфаркт.

За да се установи дали откритите в понеделник от гъбарите останки са на В. Мавров, ще се извърши ДНК експертиза.

Пастирът няма роднини. Родителите му са починали, а той не е създавал семейство. Има само една племенница, която живее в Англия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук