Щастлива съм, че изпращаме Ники в неговия дом – Драматичния театър. Дори и когато не беше на сцената – Николай Станчев продължаваше да бъде и Ричард III, и шутът, и инженерът. Той обичаше театъра, това беше животът му.

Всички ни пожелават да бъдем силни и ние ще продължим, защото сме обичани. Ако трябва да изживея живота си отново не бих променила почти нищо с едно малко изключение – да бяхме се срещнали по-рано и да бяхме живели по-дълго заедно. Това каза актрисата Ивана Папазова по време на поклонението пред любимия ѝ Николай Станчев, пише trafficnews.bg.В препълненото фоайе на Драматичния театър звучеше любимата музика на Станчев – Стинг, песента, с която е започвал денят му – Shape of my heart, а на финала пространството избухна в аплодисменти.На поклонението бяха колегите и приятелите на Станчев, почитателите му, представители на местната власт.„Той беше щастлив човек, защото имаше мисия – да ражда любов. И успяваше да я дарява на всички нас. Беше един от малкото нормални хора, които познавам в този свят. Знам, че докато го има Драматичен театър-Пловдив, и него ще го има.  Благодаря на Господ, че ме срещна с него”, сподели с присъстващите директорът на Драмата Кръстю Кръстев.„Познавам го цял един живот. Ще помня винаги Ники – приятеля. А за финал ще му кажа: „Ники, завесата падна, аплодисменти”, каза Валери Кьорлински.

Кметът Здравко Димитров изпрати съболезнователна телеграма, в която пише: „Николай Станчев беше изключителен актьор и аз истински му се възхищавах.  Загуба за изкуството”.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев разкри, че дълго време е работил със Станчев и за него той ще остане „коректен и честен човек, отдаден на работата си”.