Певицата Мария е една от емблемите на попфолка. Родена е на 13 януари 1982 г. в Стара Загора. Има сестра, а баща им е известеният български борец Панайот Киров. Родителите им се развеждат, когато Мария е на 10 години. Завършва музикалното училище в Стара Загора, свири на контрабас. Прекъсва обучението си заради токов удар, който уврежда временно пръстите й. После продължава с обучението. През 2006 г. се омъжва за Димитър Андонов, от когото ражда дъщеря - Марая, през 2011 г. се развеждат. През 2015 г. се омъжва за бизнесмена Християн Гущеров, пише "България днес".
- Мария, днес ставаш на 35 години, как се чувстваш, разбрах, че си в болница?
- Вече съм добре. Направиха ми коремна операция, която бе наложителна. Докторите ми казаха, че трябва спешно това да се случи. И сега ме хващате точно след реанимация.

- Дълъг ли е пътят от малкото момиче, което пее песните на Лили Иванова и участва в "Като лъвовете", до изпълнителка №1 във фолка?
- Ех, ами на 26 януари ще станат точно 17 години, откакто съм на сцената. Като че ли това време не мина много бързо, а по-скоро осъзнато - музикалното училище, свирех на контрабас, после зрялата ми възраст и прослушването в "Пайнер", когато ме приеха във фирмата. Помня като днес този ден. Явих се с много красивата си абитуриентска рокля. В комисията бяха продуценти, текстописци, аранжори - все хора, които от години се занимават с музика. Сестра ми Ирена взе под наем рокли от операта в цигански стил за нея и нейна приятелка, които ми бяха балерини. Изпълних две песни на Глория и бях одобрена. После записах първото си парче "Спомен" по мой текст, което стана хит. С летящ старт тръгнах.

- Имаш ли проблеми с шефа си в "Пайнер"? Колежките ти казват, че дава много, но и взима много, така ли е?
- Много съм благодарна и на него, и на съпругата му. Ако не беше той, и аз нямаше да съм това, което съм. Той е "огледален" човек - каквото му даваш като отношение, такова получаваш отсреща. Доверието е най-ценното, което има между мен и тях. Винаги когато съм молила за нещо, съм го получавала.

- Има ли завист между вас?
- Съумяла съм с годините да игнорирам тези, които са ми дразнители. Относно колегите си, мога да кажа, че нямам конфликт с никой от тях. Лоша дума за никого не съм казала, няма и да кажа. И между другото поддържам добри връзки с всички, обаждат ми се и аз на тях.

- Медиите пишат, че си в лоши отношения с баща ти, така ли е?
- Много ти благодаря за този въпрос, защото напоследък стана модерно да се измислят всякакви неща, свързани с мен и семейството ми, и тук много бих искала да кажа истината. Аз поддържам много добри отношения с баща ми (известния борец Панайот Киров - б.а.) и безкрайно го обичам, така, както майка ми. Просто той живее в Америка и няма никакво желание да се прибере в България, затова се виждаме по-рядко. Миналата година той ми беше на гости, имаше здравословен проблем. Оправи се и си замина. Но аз вече като човек с един развод зад гърба си не го виня. Смятам, че всеки има право на втори шанс и никой няма право да съди постъпките на родителите си, затова няма какво да му прощавам. Наистина ми е било трудно в живота. Майка ми достатъчно се е грижила за мен и сестра ми и смятам, че сме имали едно приказно детство. Иначе и на нас ни е било трудно.

- А майка ти с какво се занимава в момента?
- С това, с което се е занимавала цял живот - с цветя, въпреки че и много други неща е правила. Откакто се помня - тя работи това и няма някой от нас, който да не е продавал цветя. На мен също ми се е случвало в ученическите ми години, както и на сестра ми. Общо взето, ние сме едно сърце, което тупти в един ритъм и всеки помага с каквото може - така сме оцелели във времето и сме постигнали всичко.

- Запознаваш се с Християн Гущеров в трудна за теб година, след развода.
- Да, повече от шест години се познаваме. Той е изключително интелигентен човек, моята голяма любов. Радва ме отношението към дъщеря ми, защото нейният биологичен татко не се интересува много от нея, което безкрайно ме натъжава. Но може би защото има ново семейство с дете и затова е така. Сега, докато съм в болницата, той се занимава с нея, подготвя я за училище, готви й, докато аз съм на участия, също се справя с нея. Грижите за Марая разделяме двамата. Той е много нежен с нея.

- Три години спря да пееш, за да се посветиш на детето си?
- Да, така беше, защото много работих преди това, имах по 15 участия за кратко време и доста се изморих. Заредих се и после отново продължих.

- Християн или Марая ти казват по-често, че си хубава?
- Надпреварват се, постоянно чувам, че съм хубава! (Смее се.)

- На сцената си много страстна, такава ли си и в любовта?
- Много съм страстна - как се задържа такъв мъж, ако не съм страстна? Християн е толкова желан и с толкова оферти, че пази Боже, да не го пускам, за да видиш за какво става въпрос. Като се запознахме, той имаше фенклуб, много по-голям и от моя, сега вече се изравняваме по фенове. (Смее се.) Аз си го пазя, малко са такива мъже като него, да не кажа, че сигурно няма.

- Как го опазваш от голямото дамско внимание?
- С Християн много си говорим и има какво да си кажем, между нас няма само сексуално привличане, ние гледаме винаги в една посока. Много често разговаряме за бизнес, за неговата, за моята работа, както и за бебета, разбира се. (Смее се.) Имаме една такава хармонична връзка и голяма любов, както и уникална химия помежду ни по отношение на секса. Оттам нататък се искат много качества, за да успееш да задържиш и съхраниш до теб един мъж от такова семейство и с такова образование. Той е много висока топка, от ерудирано семейство и същевременно не е лесен характер, даже доста сложен!

- За какво спорите с него?
- Май не спорим, ние сме хора, които умеят да правят компромиси, и нещата между нас са балансирани. Вече много дълго време живеем заедно и почти на всяко нещо гледаме по сходен начин.

- Непрекъснато ви разделят?
- Да, и аз го чета това, но няма нищо вярно. Имали сме търкания като всяко семейство, но до развод и разговор за това никога не сме стигали. Дано не се случи.