Казват, че от добрия човек трябва да има повечко. Същото важи и за добрия професионалист, поне ако съдим по най-популярните и добре платени водещи по родните телевизии.

Някои от емблематичните лица на екрана играят към отбора „Плюс сайз“, но същото важи и за заплатите им. Дами от ранга на Лора Крумова, Диана Найденова и Мариана Векилска например си знаят цената и получават апетитни възнаграждения в NOVA и БНТ, пише "Марица".

Лора Крумова чукна 100 кг и се предаде СНИМКИ


Лора Крумова


Мариана Векилска

Мариана Векилска се ошишка след прекаран ковид СНИМКА

Не им отстъпва и мъжката част. Синоптикът Боби Лазаров може и да няма изящната талия на Натали Трифонова, но зрителите го харесват, реномето му е безспорно и ефирът на bTV не би бил същият без майтапите му. Фактът, че хората искат да гледат професионалисти с опит и харизма, се доказва и от рейтинга на т. нар. плюс сайз водещи, който бият по гледаемост много от по-фините си колеги.

Ерата, в която се налагат по-пълните фигури, вече е започнала на Запад. Образецът за женски сексапил Ким Кардашиян в никакъв случай не може да се похвали с манекенски пропорции, а закръглената Ашли Греъм неуморно повтаря, че красотата не зависи от цвета на кожата или килограмите. Пищните дами все по-смело си проправят път до модните подиуми и телевизионни екрани, защото всяка жена е привлекателна посвоему и няма погрешен начин, по който да изглежда едно здраво тяло. Но ако си мислите, че идеята е революционна, хич не сте прави.

Всяко ново нещо е добре забравено старо. Първите намерени статуи, изобразяващи женско тяло, днес спокойно биха минали за XXL. Широки бедра, големи гърди и липса на лице - това е представлявала идеалната жена 24 000 г. пр. Хр. Основното за древните не е била хубостта, а здравото тяло, което говори за плодовитост и би могло да износи много деца. Въпрос на оцеляване. За Платон и Питагор красотата е математика и симетрия. През Ренесанса привлекателното тяло отново има извивки, но жената излиза от чисто детеродната си функция и се превръща в обект на страст. Правилата на играта се променят по времето на кралица Елизабет I  - бледата кожа вече е символ на аристократизъм, тъй като се смята, че само бедните събират тен, докато работят на полето. Порцелановата кожа и болнавият вид излизат от контрол при кралица Виктория, когато „туберкулозните се смятат за много красиви“. Идеята за слаба, бледа и покорна жена, която не изглежда прекалено енергична, опасно завзема света.

На прага на 20-те години на миналия век съвършената фигура вече е тънка и висока, едрогърда и с широки бедра. Няколко леки промени във вкусовете по-късно на сцената излизат Мерилин Монро и Грейс Кели, а женското тяло тип „пясъчен часовник“ омайва мъжката част от планетата. Истинското гладуване сред известните красавици започва с ерата на манекенките начело с Кейт Мос.

Години наред няма измъкване от разбирането, че всички мерки извън идеала 90-60-90 просто не са за показване. Спартански тренировки, лишения и хранителни разстройства като анорексия и булимия отравят не само живота на дамите под прожекторите, но и на обикновената жена. Списанията упорито налагат разбирането, че една красавица винаги може да е по-слаба и стегната, като същият тревожен рефрен се подема след това от телевизиите, а сега и от социалните мрежи.

Едва наскоро колелото леко се завърта към изходната си позиция.

Че XXL хубавиците настъпват в шоубизнеса, личи и по първия конкурс Мис Плюс Сайз в България, проведен в края на 2021 г. Победителката Веси Маринова вече разбива стереотипи в модната индустрия, а посланието й е кратко и ясно - както в живота има хора с всякакви фигури и от различни раси, така трябва да бъде и на подиума. Участничките в конкурса Мис Плюс Сайз са единодушни и по въпроса, че жената трябва да се чувства комфортно в собствената си кожа, а не да гони непостижими идеали и тенденции, които и без това са обречени да се сменят.