След като в миналия брой в. "Шоу" ви запозна с едно бедстващо семейство, на което не само десетки граждани, но и част от музикалната ни гилдия поиска да помогне, се оказахме на прага на една твърде болезнена истина – смисъла на поговорката за непоисканото добро в действие!
Какво става, когато видиш човек, който се нуждае от помощ? Искаш да помогнеш. А какво става, когато един такъв чист и лишен от украси смисъл се превърне в ефективен бизнес метод за събиране на пари? Девалвация! Обществена. Публична. И най-вече човешка.

Именно това се получи на практика и с поредния тежък социален сюжет, предизвикал обществена емпатия, който в крайна сметка се оказва… нищо повече от обикновена измама. Търговия с човешки емоции.

След като преди около седмица за броени часове социалната мрежа успя да се обедини в желанието си да помогне на един баща и двете му момичета, които според информациите спят в стар червен бус, намиращ се на изоставен паркинг в столичния квартал „Надежда”, сега шокът на десетки хора ще звучи съвсем, съвсем основателно.

Едни от хората, поискали да подадат ръка на Димитър и семейството му тогава, бяха Катя и Здравко от дует „Ритон”, както и колежката им Силвия Кацарова. Както писахме и в предния брой на народното издание – популярните ни изпълнители бяха решили даже да подемат акция за спасяването на тези хора. И решението им бе непоклатимо до момента, в който не разкриват пълната версия на истината…

„Ние наистина поехме инициатива да помогнем на тези хора. Агитирахме колеги, познати, обаче в един момент нещо ни подсказа, че може би не всичко е такова, каквото изглежда


Въпреки тиражираните информации, че Димитър има тежко белодробно заболяване, на снимката той държи цигара в ръка...

Потърсихме реакция от инж. Димитър Димов, който е кмет на „Надежда”, за да алармираме и институциите. И останахме възхитени от дейността на общината. Има държава!”, казват от „Ритон”.
И действително още на следващия ден след публикацията кметът на „Надежда” разпорежда проверка по случая, която установява факти с твърде съмнителен характер. Оказва се, че
на семейството е предложено настаняване и храна, които те отказват

А едното от двете деца, за което се казва, че е онкоболно, изобщо не живее в буса. Намира се при баба си и дядо си.

„Жалкото е, че когато искаш да помагаш, започваш да се притесняваш точно от това дали няма да бъдеш измамен”, добавя още Здравко. И споделя, че дори въпросните хора, на които са искали да помогнат, впоследствие са се обърнали директно срещу тях. „Свързаха се с нас и започнаха да ни търсят сметка?! Ужасно гадно е! Това са хора без всякакъв морал.”

„Добре, че беше инж. Димов, иначе кой знае колко хиляди българи щяха да отделят от хляба си, за да помогнат... Освен това “болните” нямат документи от ТЕЛК

А и бащата, който уж е белодробно болен, на снимката в червения бус е с цигара в ръката. Съпругата му пък работи в един от столичните хотели, а уж и тя била безработна”, възмущава се и Катя.
Всъщност „Ритон” без да искат, отвориха един особено болен за родното общество въпрос – за тежестта на морала и аспектите на неговото проявление. Както казахме и в началото – днес се търгува много успешно и безкрайно ефективно с емоциите и добрите намерения на хората. Ето защо в името на прецизността на изнесените факти потърсихме за коментар и Мила Йовчева – служител на социалните служби: „Не можем да даваме квалификации, но ще ви кажа какво сме направили за тези хора. Получихме информация от кмета на „Надежда” за семейството на Димитър – че живее в бус заедно с 21-годишна бременна и с 15-годишната си дъщеря. Сигнализирахме Дирекция „Социално подпомагане”, както и екип от Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни”. Предложихме на Димитър настаняване на семейството в център за временно настаняване, а на бременното момиче – съдействие от програма „Майка и бебе” със специалисти, които да я наблюдават през цялото време, а след раждането да съдействат за отглеждане на детето до шест месеца.

И в двата случая те отказаха съдействие. Имаме декларации за това. И доколкото аз знам от него в разговор по телефона, са си намерили квартира, където живеят сега. Социалните служби и отдел „Закрила на детето” са ходили на място, но не са открили в буса 15-годишното дете, за което се казва, че е с онкозаболяване. То е било при близки. Кметът поиска присъствие и от „Екоравновесие”, защото семейството имаше и животинки – две кучета и една котка. Предложено им е било животните да се вземат за временно отглеждане, но те отново са отказали и този вид подкрепа”.
Както вече казахме, въпреки твърденията, че дъщеря им е болна, родителите не предоставят на проверяващите документи, че са регистрирани по ТЕЛК. Факт, който е достатъчно показателен за ситуацията.

Поредният сюжет за тежка житейска ситуация у нас за кой ли път отваря въпроса за подменените ценности в обществото. И най-вече за това колко струва това да можеш да изтъргуваш на морална безценица най-ценното в живота – човешкото здраве. Оставяме изводите на всеки един от вас.

Анелия ПОПОВА