Само в "Шоу"! Топ 10 на звездите с кулинарни умения
Камелия Воче
Певицата Камелия Воче е известна с кулинарните си умения. Тя може да измайстори с продукти и подправки всевъзможни красоти, с които да впечатли не само небцето, но и душата на всеки човек. Малцина знаят обаче, че колкото и да й е любимо готвенето, има моменти, в които на Ками дори не й се влиза в кухнята. Самата тя е споделяла преди време за такъв период, в който е изгубила желанието си да готви и с месеци не влизала в кухнята. Но това се случва много рядко.Талантливата певица е утвърден кулинар с две готварски книги зад гърба си. А изданията й са красиви, богато илюстровани и изпълнени с рецепти от италианската и българската кухня. Една от книгите й например включва рецепти, любими на личности като Джовани Бокачо, Рафаело, Пучини, Росини, Мария Антоанета и много други. „Около три месеца се рових из различни ръкописи и документи. Намерих материали в библиотеката в Бергамо, ходих до Роверето – там има много стара библиотека, в която се пазят антични документи. От тях си „откраднах” една рецепта от 17-и век – сладкиш, направен предимно от сушени плодове. Попаднах на ръкописи, които ми показаха, че гениални хора са били или безкрайни естети, или безкрайно небрежни към своето хранене”, споделя Воче преди време в интервю.
Катерина Евро
За Катето Евро тайни в кухнята май няма. Тя е най-добрата кулинарка сред актрисите, въпреки че от скромност би определила себе си просто като „добър готвач”. Истината е, че актрисата обожава да експериментира в кухнята и да преоткрива различни вкусови комбинации, за които дори не е предполагала, че могат да се окажат сполучливи. Миналата година, когато Катето Евро посрещна своя 60-и рожден ден, тя направи и своя дебют като автор. Звездата от култовия филм „Оркестър без име” написа своята „Тетрадка за рецепти и спомени”, в която гарнира кулинарни рецепти с весели житейски спомени.„През тези 60 години снимах филми, играх в театър, работих в телевизия, омъжих се по любов, отгледах син, а сега си имам и внучка – Катерина. Минах и през щастие, и през тъга. Спечелих и загубих приятелства. Простих се със скъпи за мен хора. Натрупах опит и в готварството, благодарение на моята майка и баба и не на последно място на моя съпруг, който обичаше да си хапва. Сега се осмелих да направя своя кулинарна книга, гарнирана със спомени, и се надявам да съм полезна на тези, които чрез храната искат да зарадват семейството и приятелите си”, сподели тогава актрисата. И днес продължава да е все така сигурна, че споделеното от нея в книгата помага на много жени да се осмелят да си повярват, че са наистина добри кулинари.
Мария Статулова
Подобно на Катето Евро и Мария Статулова е една от най-запомнящите се актриси, почти толкова сръчни и с черпак в ръка. За нея готвенето е не толкова задължение, колкото удоволствие, което много наподобява характера й – свеж, ненатрапчив и обичан.Актрисата се е снимала в десетки филми: „Авантаж”, „Откраднати очи”, „Да обичаш на инат”, „Маневри на петия етаж”, „Дами канят” и др. Култова е и ролята й в сериала „Седем часа разлика”. Тя е съпруга на режисьора Димитър Радичков, който е син на писателя Йордан Радичков.
Когато е в кухнята, Мария държи да влага специално отношение към приготвяната храна. Освен това когато реди трапезата след това, тя е не само богато отрупана, но и пълна с колоритни семейни истории. Атмосфера, на която биха завидели много гости.
Маргарита Хранова
Когато стане въпрос за зимнина, всички в естрадната гилдия се допитват до Маргарита Хранова. Голямата ни българска певица неслучайно има славата на най-добрата кулинарка в жанра, нищо че за мястото се борят и други нейни колежки. Маргарита не само приготвя без усилия всякакви завъртени ястия, с които посреща гостите си, но и туршиите й са като за готварска книга. Всяка година тя сама си слага зимнина и не разчита на готови продукти.Припомняме, че наскоро видяхме малка част от кулинарните й умения и в дуела й с шеф Петров в Къщата на „ВИП брадър”. Тогава Марги сготви превъзходно месо и успя да победи безапелационно егоцентричния кулинарен гуру, чието месо бе определено като твърде солено и сурово.
Латинка Петрова
Латинка Петрова е актриса повече от 20 години. И макар славата й да идва много по-късно, това не й попречи да стане една от най-любимите актриси и лица на родния екран. Малцина знаят обаче, че освен фурия на сцената и пред камерите Латинка Петрова е и отличен готвач. Когато се развихри в кухнята, никой и нищо не може да я спре да превърне продуктите, с които готви, в истински кулинарни шедьоври. Една от любимите рецепти на актрисата например е пиле с вълшебен мандаринов сос, което тя приготвя за специални случаи за своите близки и приятели.Любопитен факт за нея е, че преди 30-ата си година тя не се е задържала много в кухнята. Започнала да готви едва след като се омъжила. И постепенно открила, че това й носи повече страст, отколкото чувство за добре изпълнен съпружески дълг. А за нейно щастие и съпругът й обича да готви, така че двамата си поделят кулинарния майсторлък. Въпреки че „гледаме да е поотделно, защото иначе всеки добавя сол, без да знае дали е сложено”, закачливо подава в типичен хумористичен стил Латинка Петрова.
Нона Йотова
За актрисата Нона Йотова готвенето също може да се нарече начин на живот. Тя обича да събира приятели и да им поднася кой от кой по-изкусителни специалитети. А най-доволен, разбира се, остава съпругът й Богомил Бонев, който също се пробва в кухнята от време на време. При това сполучливо. Когато се наложи, участва и в домакинската работа - раздига съдовете от масата, чисти, разтребва.„Аз си признавам, че тепърва започвам да се уча на някои неща. Майка ми беше много добра готвачка, баба ми също беше много добра и някак си съм свикнала аз да съм глезената, докато някой друг готви”, признава си актрисата и певица. Но и не седи на едно място – вече е точно толкова добра, колкото са и роднините й.
Драгомир Драганов
Чаровният тв водещ и певец Драгомир Драганов е заклет кулинар. Малко са ястията, които би се затруднил да приготви. Той например много обича да приготвя ризото с много зеленчуци. Почитател е и на свинското, което на трапезата му е в компанията на червено вино, харесва суши.Неговата най-голяма страст обаче е шоколадът. Освен че си го купува, Драго страшно обича и сам да си приготвя шоколадовите десерти. Водещият не слага какао, а разтопява натурален шоколад, с който покрива блатовете на своите сладки вълшебства.
„Готвя на око и вкус. И винаги за удоволствие, а не по задължение. Тайната ми е, че импровизирам всеки път, а количеството на храната преценявам по своя собствен апетит и по това колко гости ще посрещам”, издава тв водещият. А да готви се научил още като дете – заради професията на родителите си, които са геолози и пътували доста често. На Драго му се налагало да остава с баба си, за чиято престилка бил плътно вързан. „Станах цар на пържените яйца. Тогава разбрах какво удоволствие е да импровизирам в кухнята, когато никой не ми пречи”, добавя още Драганов.
Тони Димитрова
Певицата Тони Димитрова също не крие, че е отличен майстор в кухнята. „Нескромно е, обаче съм много добра в кухнята. Детето ми след всяко хранене възкликва: „Мамо, спешно е необходимо да открием „Бързо хранене”, споделя бургаската певица. И издава, че винаги се старае да залага на творчеството в кухнята - не спазва рецепти, разчита на въображението и усета си. Щедра е на подправките, но подбира предимно български и не залита по екзотиката. Едно от любимите й ястия е филе от сьомга, приготвено на тънки кедрови дъски. Три такива дъски певицата получава като подарък от българи в Канада.Иначе вкусът й е непретенциозен. Не си пада много по месото, но за сметка на това е луда по ориза – особено във вид на ризото. Едва устоява и на препечени филийки от лимец със сирене, както и на сармички, на които е истински майстор.
Йордан Йовчев
Феноменалният гимнастик Йордан Йовчев признава, че дължи успехите си на невероятната си воля и дисциплина в спорта. От години спортистът ни спазва и строг хранителен режим. Когато не е в период на подготовка за състезание, шампионът обича да изненада любимите си хора с приготвено от него ястие. И колкото и учудващо да звучи на някои – готвенето го разтоварва и в същото време го зарежда с положителна енергия. Един от любимите му специалитети са постни спагети с пармезан.Ненчо Илчев
Актьорът Ненчо Илчев прави фокуси не само на сцената, но и в кухнята и знае куп трикове за приготвянето на по-вкусни ястия. Като например, че винаги прибавя по един голям картоф, когато вари боб. Към края го вади и го намачква с доматите и червения пипер и го връща обратно. Това е тайната, заради която актьорът е прочут с боба си. Научил я от майка си, която пък е автор на първите му рецепти. Рецепти, които Илчев започнал да приготвя, когато дошъл в София, за да учи в Медицинския колеж. Малко след това се ориентира към актьорското майсторство и завършва ВИТИЗ. Било септември 1989 г. - точно преди промяната. „Никога няма да забравя как тогава магазините се изпразниха за два дни. Нищо нямаше по рафтовете в супера. Дори тоалетна хартия, камо ли храна”, разказва актьорът. Тогава се научил да готви по-простички гозби и правел от нищо нещо. А за всеки случай майка му пращала буркани с картофена яхния от Момчиловци.Днес Ненчо има определен брой любими рецепти и обикновено си приготвя тях. Някои е научил от колегата си Любомир Нейков, други от Иван Радоев. „Любо ми е давал много интересни, той готви страхотевично. И почти всеки ден. Много обича. А каква рибена супа прави! Чудна!”, обяснява Илчев. А съпругата му Зорница предпочита постни гозби, но се съобразява с двамата мъже вкъщи - Ненчо и сина им Момчил.
Подготви Анелия ПОПОВА
Последвайте ни
0 Коментара: