Екип от млади и амбициозни продуценти и сценаристи подготвя филм за мистерията Царичина – „Докосване”. Той ще е игрален, но се движи плътно по документалната линия, представена и в книгата на феномена Елисавета Логинова „Царичина. Съдбовен контакт”, която две седмици след излизането си вече е абсолютен бестселър. 

След 28 години за пръв път феноменът Логинова, ръководила експедицията от висши военни на Царичина, разказва подробно как е протекла тя.

Концепцията и сценарият на филма са на Борислав Захариев, продуценти са Александър Белев и Мартин Макариев, който е и режисьор. Предварителната работа и проучванията са продължили цяла година, каза Макариев, цитиран от в. Труд.

Екипът се е запознал с всички видеа и печатни материали по темата. 

„Гледахме буквално по дни как е преминала експедицията“, каза Макариев и допълни: „Ели Логинова пази някои записки и обсъдихме ден по ден как тя е водила разкопките заедно с висши военни от Генералния щаб на армията“.

Феноменът Елисавета Логинова за първи път проговори за най-голямата мистерия в съвременната ни история - контактът с извънземни в Царичина 

Екипът се е опитал да се свърже с част от генералите, които са съпричастни към операцията. Някои от тях са починали, други не са пожелали да говорят. Получили са достъп обаче до уникални видеа, които военните са правили по време на експедицията и не са показвали на никого. 

„Започнахме да търсим и други документални източници, но след като ударихме на камък във военното министерство и на някои други места, разбрахме колко сериозна е темата“, каза още Макариев и продължава: „Явно това, което казва Ели Логинова, е една много голяма истина, защото много бързо ни затвориха вратите навсякъде. Ако не беше така, ако беше някаква глупава случка, където двама човека са изхарчили 16 милиона преди 28 години – факт, който се тиражира в някои жълти медии още след закриването на обекта, не вярвам, че щяха да се държат толкова резервирано, дори до ден днешен”.

„Екипът ни е убеден, че България трябва да види този филм, защото това е национално богатство – има много доказателства за това, че под ръководството на феномена Логинова е осъществен първият контакт между космически разум и хора от земята”, казва още Макариев. 

По време на проучванията са стигнали до информацията, че Царичина се споменава още от нацистко време. През 1933 – 1934 г. в Царичинския район са идвали групите на кръга Туле, които са се занимавали с паранормални явления. За това пише и самата Елисавета Логинова в книгата си. От няколко независими източника е чула едно и също: че лично Хитлер е проявявал интерес към това, какво точно се крие в недрата на Царичина, защото му е казано, че ако има достъп до тази скрита информация, това ще е неговият Свещен Граал, който ще му помогне да стане владетел на света.

Феноменът Елисавета Логинова: Хитлер смятал Царичина за Свещен Граал 

В ролята на феномена Елисавета Логинова ще се превъплъти Луиза Григорова. За това тя се подготвя от година. Правила е много срещи с Логинова, за да я усети по-добре и да бъде максимално близка до натюрела й.

Този филм не е одобрен за финансиране от Националния филмов център с доводите, че… „темата е отживяла и няма да е интересна на зрителите”. Макариев и колегите му обаче продължават. „Трябва да направим този филм, за да погледнат хората малко отвъд хоризонта, отвъд непроверените факти, които се изписаха в жълтата преса през годините, че просто едни хора са си разделили 16 милиона лева, и че те са отишли по дяволите заради някаква прищявка на военни и на един екстрасенс. По купищата видеа и снимки, които гледахме, си личи, че не е имало никакъв лукс по време на експедицията. Хората са работили при извънредно тежки условия, спели са в камиони и са били потънали в кал”, коментира Макариев.

„Видяхме, че филмът няма да стане с държавно финансиране и се надяваме да се намерят хора, които да застанат зад този проект, защото установяването на истината е важно. Може би децата на участниците някой ден, като гледат този филм, ще пожелаят да продължат експедиция „Слънчев лъч”. Затова смятам, че филмът ще бъде актуален в дългосрочен план”, каза още Макариев.

Самата Елисавета Логинова е във възторг от проекта. „От година работим с този прекрасен млад амбициозен екип от професионалисти, хора, които знаят какво правят. Сценарият е просто прекрасен. Нямам никакви забележки по него. Екипът, както и самата Луиза Григорова положиха много усилия да са близо до истинността. С Луиза се срещахме толкова много пъти, че дори вече сме си близки”.

„Разбрах обаче, че един друг проект за Царичина също кандидатства за финансиране от Националния филмов център. Той е по идея на един журналист и ще се прави черна комедия, в която един генерал и една Ели Логинова профукват 16 милиона, за да си направят една игра на Царичина. Усещането ми е, сякаш след излизането на книгата ми отново се вадят на бял свят абсолютно неверни факти, които по време на експедицията заливаха медиите. Обидно е и дано да не е истина! Аз самата съм го казала в книгата: за какъв лукс говорим в Царичина, за какви милиони! Та аз спях през цялото време във „военна канцелария” – войнишки камион, както всички останали, и ядях войнишка храна, а веднъж седмично ходехме да се изкъпем в София, защото бяхме потънали в прах и кал. Самите снимки от тогава говорят достатъчно за обстановката”, възмущава се Логинова.

Тя каза, че е разочарована от факта, че филмът „Докосване” няма да се финансира от НФЦ, и то с доводите, че няма да е интересно на публиката. 

„Продажбите на книгата ми обаче говорят за друго – за изключителен интерес от страна на аудиторията”, коментира феноменът. Само за 2 седмици книгата се е превърнала в бестселър, като е номер едно по продажби в страната с изкупени над 2000 броя. Това доказва, че историята с Царичина не е отживяла във времето, а напротив, интересна е на хората, коментира Логинова. Тя допълни, че книгата е пълна с доказателства за това, че Царичина е първият експеримент между космически разум и земен екип. Публикувала е снимки, схеми от чертежите й и страници с изписани знаци на непознати писмености, които е изписвала и рисувала под диктовка от космическите си Учители.