Напомняме ви защо спешно трябва да смените гумите за летни. Някои собственици на автомобили, които искат да спестят пари за закупуване на летни гуми, решават да "довършат" зимните гуми до последно - така или иначе, те няма да бъдат в добро състояние за следващата зима и изглежда, че са подходящи за лятото.

Според Закона за движение по пътищата (чл. 139, ал. 1, т. 4), движещите се по пътищата пътни превозни средства трябва да бъдат: (нова – ДВ, бр. 101 от 2016 год., в сила от 21.01.2017 год.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Това означава, че въпреки множеството дискусии и разногласия по въпроса има ли глоба за зимни гуми през лятото или за летни гуми през зимата, то съгласно хипотезата на закона, отговорът е не. Можете да бъдете санкционирани в размер на 50 лв. единствено ако карате с износени гуми.  

Най-често шофьорите правят това - шофирането със зимни гуми през лятото, когато дълбочината на протектора на зимните гуми е по-малка от 4,5 мм.

На първо място, това е опасно!

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.