Не карайте на къси разстояния: ще си развалите двигателя!" - предупреждават ни от професионални майстори от сервиза и опитни шофьори. "Карайте както искате! Както и да е, след пет години ще дойдете при нас за нова кола", възразяват им търговците на автомобили.

Ясно е, че няма много смисъл да се вслушваме във всичко, особено в последното, но самият термин "кратко пътуване" е доста неясен. Да кажем, че шофираш от вкъщи до работа на разстояние от десет километра. Ще се счита ли това за кратко такова пътуване?

Е, вероятно все още не: десет километра не са малко. А ако, да речем, 5 километра? Като цяло, нека разберем дали всичко е толкова лошо с кратките пътувания, както ни плашат гаражните експерти.

Какво се счита за кратко пътуване?

Някои производители на автомобили дават конкретни насоки за това колко дълъг маршрут се счита за кратко пътуване. Обикновено това е шофиране с обхват до 5-8 километра. Всичко повече определено е дълго пътуване, така че тези, които живеят на десет километра или повече от работното си място, не трябва да се притесняват за това.

Но, може би, би било по-логично да не се опитваме да напаснем определението за "кратко пътуване" към някакви конкретни разстояния, а просто да помислим какво не е наред при краткото пътуване и какви проблеми то създава на колата.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.