Европейски органи изнудват България да приеме правила, които ще доведат да поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”.

С кандидатурата ни за еврозоната ни извиват ръцете да приемем правила, които не се прилагат в другите страни от ЕС. Това стана ясно от случилото се по време на заседание на икономическата комисия към парламента.

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), със седалище във Франкфурт, е поискало от България да бъдат направени законодателни промени, които да уредят правилата за плащане от страна на Националното бюро “Зелена карта”.

За да отговорят на тези изисквания, от Министерството на финансите са предложили промени в Кодекса за застраховането, които в понеделник трябваше да бъдат разгледани от икономическата комисия към парламента на второ четене.

От Асоциацията на българските застрахователи предлагат текст, който предвижда българското Национално бюро “Зелена карта” да плаща предявените към него претенции от други бюра при спазване на условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, и когато е представено банково извлечение за плащане на увреденото лице или на негови наследници.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.