Почти 350 камери на толсистемата засичат и скоростта на шофьорите. За целта е разработен специален софтуер. 

Те ще регистрират автомобила в една начална точка и втора - крайна. Ще се засича дължината на отсечката и времето, за което е минато по нея. Така ще се разбира дали е било нарушено ограничението на скоростта.

Глобите за шофьорите, засечени да карат с превишена скорост, влизат в сила до 4 месеца. Нарушителите освен фиш ще получават и две снимки – от всяка от двете камери.

Всеки път, когато излезете с колата си на пътя, близо 300 камери на системата БГТОЛ започват да следят движението на вашия автомобил. Освен за винетки, скоро толсистемата ще може да следи и за превишена скорост.

„Системата вече е интегрирана в тези на МВР, НАП и „Митници”. Това нещо става онлайн постоянно”, заяви Георги Темелков, директор на националното тол управление.

Камерите ще следят за средната скорост на автомобила.

„Средната скорост се измерва между две контролни точки, които в различните сегменти са в различно разстояние”, обясни Темелков.

„За да си карал със средна скорост от 140 километра в час, значи доста дълго време си карал с може би и 200.

В случая дори да знаеш къде е камерата, това няма значение, защото тя ще ти измери цялата отсечка”, обясни Илия Тодорв от Българската асоциация на пострадалите при автомобилни катастрофи, предаде Нова тв.

По данни на БГТОЛ по време на тестовете на камерите, за 3 часа на отсечката Чепинци-Волуяк на Северната скоростна тангента от 200 минаващи нарушенията са 43.

„Тук се вижда разстоянието, което е изминал автомобилът, за времето, за което го е изминал, което прави средна скорост от 143 километра в час. Това е нарушенние”, обясни Георги Темелков.

Някои граждани смятат, че идеята ще доведе до спад в катастрофите. Други пък са на мнение, че идеята е да се глобяват по-често шофьорите.

Кога ще заработи системата не е ясно, тъй като все още в Закона за движение по пътищата няма такова нещо като „средна скорост".

„Ние сме предложили как да се включи понятието „средна скорост”, както и как да се мери”, заяви Георги Темелков.

В рамките на следващите 4 месеца ще приключи процеса по стандартизация на камерите. След това активна роля ще вземат и МВР.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук