По-строги санкции за нарушители на правилата за движение, това предвиждат нови правила, публикувани от МВР за обществено обсъждане. На този фон хиляди шофьори-нарушители е установила Столичната община. 

Сред предложенията на МВР е отнемане на 8 точки от талона при шофиране с алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила, а 12 точки, за тези, който карат с 1,2 промила.  При повторно нарушение санкцията ще бъде 20 точки. При при отказ за тестване ще се отнемат 15 точки.  

Законопроектът предвижда още ако в населено място сме превишили скоростта с повече от 50 км/ч, да се отнемат 18 точки. За системно нарушаване с над 50 км/ч шофьорите ще бъдат лишени от 25 точки, а с 13 - при шофиране в аварийната лента по магистралите.

Николай е шофьор от 44 години и смята, че щом в чужбина санкциите работят, следва и у нас да имат ефект. 

"Това е правилният подход, но трябва да се събират. Иначе какъв е ефектът да се надяваме, че ще работи мярката?", коментира той.

Фрапантни резултати отчитат и новите табла за скорост на Столичната община. При ограничение от 80 км/ч на Околовръстното - шофьор е засечен да минава с 240 километра. От общината отчитат хиляди нарушители, но глоби за тях няма, защото системата на общината и КАТ не са свързани. 

"Фактът, че имаме 100 000 нарушители, които са карали с над 100 км/ч е потресаващ. Затова законодателна промяна трябва да свърже камерите с тези на КАТ и да се налагат глоби", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

Освен административните наказания, бившият началник на "Пътна полиция" Тенчо Тенев съветва "да се даде още малко състав на "Пътната полиция", който да ходи и да прави превенция и по детските градини и по училищата".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук