Катастрофа, превишена скорост с повече от 30 кв/ч над ограничението, неправилно изпреварване, неправоспособност и употреба на алкохол или наркотици ще вдигнат цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, пише в. „Телеграф“.

Сумата, която шофьорите ще плащат от началото на следващата година, ще се определя според две категории, обясни зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн-Гури. Първоначално застрахователите и Пътна полиция се обединиха около варианта скок на Гражданската да има при отнети точки на контролния талон на водач.

„Тази идея отпадна, защото има много сериозни нарушения, за които не се взимат точки“, уточни зам.-председателят на комисията.

До броени дни се очаква точна формула, според която да се определя сумата, която шофьор трябва да плати за задължителната полица. Засега не е ясно, че ще се следи дали водач е предизвикал произшествие през последната година. Ако това се е случило, сумата за Гражданската ще скача. Отделно ще се следи и какви нарушения е извършил всеки шофьор 12 месеца назад във времето.

„Неправилното паркиране не води до инциденти. Затова няма да го взимаме предвид. Ще има значение за нас дали собственикът на автомобила е правил тежки нарушения – такива, които са най-опасни у нас и са причина за най-много катастрофи с жертви и ранени“, уточни Ралица Агаян-Гури.

На първо място ще се следи дали шофьорът е превишавал скоростта в последната година, защото това нарушение води до най-много и тежки инциденти на пътя.

„Ако водач е бил заснет от мобилна или стационарна камера с повече от 30 км/ч над ограничението, цената на полицата му ще нараства драстично“, разясни секретарят на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение и бивш шеф на КАТ Алекси Кесяков.

Отделно ще се вземе предвид ако водач е извършил някое от останалите най-рискови нарушения, каквито са неправилното изпреварване, загубата на управление заради разсеяност, както и липсата на шофьорска книжка и наличието на алкохол или наркотици в организма.

С въвеждането на системата „Бонус-малус“ у нас застрахователите ще имат в реално време информация за нарушенията на всеки шофьор. Ще разполагат и с таблица какъв е скокът на цената на Гражданската в зависимост от извършените пътни гафове.