Пореден "нероден" проектна АЗЛК за пореден път приковава към себе си вниманието на обществото. В Музея на транспорт на ВДНХ е изложена концептуална кола Москвич Истра, за която Youtube-канал подготви лаконичен репортаж.

Колата е крайно интересна - може би, един от най-видните концепти на московския автомобилен завод. 

Съвсем скоро 2000-та година се смяташе за доста отдалечено бъдеще, в което всичко ще бъде по друг начин и многократно по-добро. 

Много инженерни проекти от началото на 80-те години на миналия век и началото на 90-те години се целиха именно в 2000-та година, като хоризонт за настъпването на новото утро. 

Автомобилът АЗЛК-2144 започва да се разработва през 1985 година. Предполагало се, че всичките влагани решения ще бъдат внедрени в автомобила именно към края на хилядолетието. 

И така, хайде да изброяваме: турбодизел в комбинация с вариатор, старт чрез копче, четири по четири, въздушно окачване, спътникова навигация, дигитално табло с приборите, проекция на предното стъкло... 

В момента, когато навън е 2021 година мнозина от тези екстри са станали стандарт, а някои дори се срещат и в руските автомобили. 


За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.