Ако ви е интересно, какви са представлявали първите в човешката история автомобилни автомобилни състезания, то момчетата от King Rose Archive са ви приготвили подарък. Става дума за първото европейско състезание, което се е провело в селска местност през 1902 година.  

Удивителното е, че състезанието въобще е било заснето - камерите с лентата тепърва са започвали да стават популярни и са стрували баснословни пари. Затова се е снимало далеч не всичко и доста малко. За съжаление, от кадрите не може да се определят марките и моделите. 

Състезанието със 120-годишна давност не прилича на съвременните състезания. Тогава пътищата с твърдо покритие въобще не са били много, затова състезанието прилича повече на рали. Следователно това е и най-възрастният вид надпревара.   

Не може да се твърди със сигурност, но най-вероятно става дума за състезанието Париж-Виена от 1902 година. Ако това е така, то победителят в надпреварата е бил Масрел Рено - братът на Луи и Фернан Рено. Получава се, че Renault е първият шампион (или един от първите) в автомобилните състезания?

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.