Собствениците на бракувани автомобили, които желаят да ги заменят с по-нови, дори и неелектрически, ще получават отстъпка на цената в размер на 2 400 евро, съобщава Romania Insider, цитирайки изявление на правителството.

От него става ясно още, че ако един румънски гражданин предаде за бракуване два автомобила, които са на възраст над 15 години всеки от тях, ще получи съответно по около 1200 евро за едната кола и по 600 евро за втората. 

Бонус от 300 евро ще бъде даван за автомобил, ако отново е на възраст над 15 години и отговаря на стандартите за замърсяване, не по-високи от Евро 3. За да бъде прието в системата за бонуси, дадено превозно средство трябва да е на поне шест години от датата на производство или първата регистрация в Румъния.

Електромобилите

По схемата Car Wreck Plus, която е за насърчаване на закупуване на електрически автомобили, бонусите са още по-големи. При бракуване на превозно средство, записаните в програмата ще имат право да получат еко билет от 9 100 евро и допълнителен бонус от 300 евро за автомобили над 15 години. Така сумата достига малко над 9 400 евро. 

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.