Тайни полицейски патрули с нови, немаркирани коли, ще дебнат нарушителите на пътя. Пътната полиция ще се оборудва с още камери. Предстои изграждането на единен информационен център, който скоростно ще обработва заснетите клипове. 

До края на 2019-а на пътя ще работят още 56 нови камери. Всяка от тях може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на колите. Всички заснети клипове и снимки от всички устройства в страната - мобилни и стационарни - ще постъпват в този нов информационен център. Системата ще обработва данните автоматично и автоматично ще се издават електронните фишове. 

В началото тайните патрули ще са 15 и ще ловят нарушители по магистралите. 

Създаването на такъв информационен център звучи добре. Оттам нататък обаче не виждаме никаква промяна. Тези тайни патрули ще снимат просто без предупреждение. А всички помним, че преди около две години Законът беше променен, знакът за камерите беше премахнат. На практика ситуацията си остава същата", коментира председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков в ефира на "BULGARIA ON AIR".

"Копираме различни неща от цял свят. Които накрая не водят до никакви резултати. За да бъде ефективна новата агенция и жертвите на пътя да намалеят, трябва да има повече хора на терен. Тези 39 човека, които е предвидено да работят в нея, са крайно недостатъчни", категоричен бе Христо Радков.

От своя страна председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък допълни, че отново се хвърляло прах в очите на хората, тъй като се задават избори.

"Нищо ново няма да се случи. Ако една част от похарчените до момента пари бяха вложени в подобряване на инфраструктурата на страната ни, щяха да бъдат предотвратени редица инциденти. И много човешки животи нямаше да бъдат погубени", каза той.

До края на 2019 година на пътя е предвидено да работят още 56 нови камери на тринога. Всяка от тях ще може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на автомобилите. А заснетите клипове ще постъпват в новия информационен център. Системата ще обработва данните и автоматично ще се издават електронни фишове.