Стикерът за наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ повече няма да боде очите на шофьорите, защото ще бъде преместен от стъклото на самата застрахователна полица.

Това обаче ще бъде само временно, в рамките на преходен период, докато омразната лепенка, издавана от Гаранционния фонд, не отпадне напълно от 1 януари 2027 г.

До 31 декември 2026 г. стикерът под формата на холограмен знак ще се лепи върху
застрахователната полица. А от началото на 2027 г. той ще бъде заменен от машинночетим двумерен баркод.

Това предвижда проект за промени в Кодекса за застраховането, изготвен от Министерството на финансите и внесен от Министерския съвет в Народното събрание.

Предстои да бъде приета наредба, която да уреди издаването на знака в рамките на преходния период до края на 2026 г., в случай че влязат в сила предвидените изменения в Закона за движение по пътищата, които предвиждат отпадане на залепването на стикера на предното стъкло, посочиха от Комисията за финансов надзор пред „Телеграф“.

Припомняме, че такъв проект за промени в ЗДП отлежава от миналата година в парламента.

Знакът, който ще се лепи върху полицата, вероятно ще бъде холограма с номер и няма да съдържа всички досегашни реквизити на стикера.

Така и цената му ще се намали, евентуално наполовина от сегашните 1,40 лева, които се плащат от водачите на автомобили, посочиха застрахователни експерти. Холограмата ще удостоверява, че полицата е редовна.

А кодът, който от 2027 г. ще я замени, ще предоставя директна връзка със системата на Гаранционния фонд, където ще се прави справка дали за съответното превозно средство има сключена „Гражданска отговорност“.

В рамките на общественото обсъждане на промените в застрахователния кодекс МФ е получило куп предложения от потребители и от застрахователни компании за отпадане на стикера като напълно ненужен.

В свой коментар един от най-големите застрахователи категорично възразява срещу холограмата на застрахователната полица, защото така на практика се затвърждава съществуващото положение, без да има обществена необходимост от това.

Предложението стикерът да се замени с код на полицата е на компанията и то е прието по принцип от МФ, само че с преходен срок.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук