Има повреди в автомобила, които не са критични и позволяват машината да продължи да се използва. Има и такива, които трябва веднага да бъдат отстранени. Експертите от изданието Autorambler направиха именно такава класация, показваща проблемите в автомобила, които не бива да бъдат пренебрегвани.


Неработещи сетлини на контролното табло

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

Информацията за състоянието на автомобила се появяват на приборния панел чрез контролни лампички, които показват състоянието на основните системи. Затова, ако някой от индикаторите във вашата машина не работи, може и да не разберете, че има проблем. А това не само ще усложни повредата и ще доведе до сериозен ремонт, но също така застрашава безопасността на возещите се.

Неработещите контролни индикатори трябва веднага да бъдат оправени. Да ги познаеш, никак не е сложно – при стартиране на двигагеля те светват именно с цел визуална диагностика за неизправности. Ако видите несветеща пиктограма, отивайте в сервиз.

Спирачна система

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

Не е тайна, че спирачките винаги трябва да бъдат наред. Незначителното изтичане на спирачна течност или спадане на налягането ще ви позволят да ползвате колата още известно време, но не може да се предвиди кога това ще доведе до критична ситуация и системата ще излезе от строя. А последствията от подобно нещо могат да бъдат много сериозни.

Всички проблеми в спирачната система – попадане на въздух, скъсване на уплътненията, заяждане на мехиназмите и т.н., изисква незабавно отстраняване. 

Кормилно управление

Повредите в кормилното управление обикновено засягат хидро или електроусилвателя, кормилната рейка или отделни агрегати. Това също е доста опасно, защото оказва влияние върху безопасността на движение. Дори при малки подозрения за подобна неизправност задължително трябва да се посети сервиз.

Ходова част

Проблемите с ходовата част на автомобила се пренебрегват от мнозина, като не се бърза с тяхното отстарняване. Мнозина смятат, че могат да карат така, но това не е вярно. Подобна повреда няма да се реши с изчакване, а с взимане на мерки, преди да е станало късно. Например – преди да са блокирали колелата. Тогава най-доброто, което може да се случи, е излизане от пътя, което няма как да бъде предварително предвидено.

Система за охлаждане

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

Всяка неизправност на системите за охлаждане на двигателя в повечето случаи води до пълен отказ на двигателя и съответно до скъп ремонт (или пък замяна на мотора с нов). Трябва да се отбележи, че минималното изтичане на антифриз позволява използване на автомобила, стига охлаждащата течност да се държи в пределните норми.

Не така стоят нещата с разваления термостат или с вентилатора за охлаждане. Те гарантират прегряване на двигателя, което няма да ви позволи дори да стигнете до сервиза, където ви чака вече споменатият скъп ремонт.

Горивна система

Всеки теч на гориво е критичен за безопасността на пътя, затова всички повреди в тази система трябва незабавно да бъдат отстранявани. В автообила има огромен брой детайли, които се нагряват при движение и попадането в тях дори на чалко количество гориво може да предизвика възпламеняване.

Други течности

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

В автомобила има и други течности, чието ниво трябва да бъде следено. Например, ако продължавате да карате с ниско ниво на масло в двигателя, то със сигурност трябва да бъдете готов със сериозна сума да ремонт. Просто моторът е така конструиран, че без смазване се износва по-бързо – детайлите с триещи се една в друго повърхности прегряват, разширяват се и се деформират. А това води само до едно – двигателят скоро ще блокира. Така че, ако светне червената лампичка за налягане на маслото, веднага проверете за какво става въпрос. Ако не откриете проблем, все пак отидете в сервиз.

Не по-малко важно е да се проверява и нивото на останалите течности – спирачна течност, антифриз, течност в хидравличната система, а също така и на горивото. Мнозина карат с минимално коричество в резервоара, което също е проблем. Съвеменните резервоари се износват заради липсата на циркулация на горивото, а внезапната липса на дизел (най-вече) може да нанесе сериозни вреди на мотора.

Скоростна кутия

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

Всяко ненормално поведение на скоростна кутия – проблеми с превключването, задържане, необичаен шум и т.н., са повод да се обърнете към сервиз. Това са първите признаци на проблем, който може да се окаже доста сериозен. По принцип елементите на скоростната кутия се износват доста бързо при неправилно използване, а отлагането на ремонта води до още по-сериозни последици.

Ако карате автомобил с механични скорости, той трябва да внимавате за състоянието на съединителя – неприятен мирис, странични звуци или по-бавно ускорение. Следете и за нивото на маслото в трансмисията, защото липсата му също може да се окаже фатална.

Електрическо захранване

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

Проблемите със системата за зареждане на акумулатора, както и с генератора също не бива да бъдат подминавани. Факт, е че можете да продължите движение, използвайки натрупания до момента заряд, но в съвременните автомобили всички системи, останали без захранване, ще откажат след максимум 30 км. Така светването на контролната лампичка на акумулатора на приборния панел е още един повод да отидете до серзиза.

Кабели

Проблемите в колата, които не трябва да се пренебрегват

Продължавайки с електрическите системи, трябва да бъде спомената и евентуалната неизправност на кабелите. Тяхната изолация се уврежда, което може да доведе не само до отказ на двигателя, но дори и до пожар. Това се отнася дори за проблем с фаровете или осветлението в салона.

Като цяло изводът е един – всяка неизправност на автомобила може да доведе до излизане от строя на основни агрегати. Това съответно прави придвижването на кола опасно, а ремонтът – много скъп. За да спестите средства, отстранете проблема незабавно. Освен ако нямате излишни пари за сервиз...

Източник: AutoMedia.bgСнимки: bvy.su