Шофирането на кола в голям град не е най-успокояващата дейност на света. Но това е нищо в сравнение със задачата "Намерете паркинг близо до дома". Затова някои строители в Ню Йорк са измислили и внедрили високотехнологично решение - автоматичен паркинг, работещо на принципа на вендинг машините.

Според материал на CNBC, място в такъв гараж ще струва от 300 хиляди до 595 хиляди долара. Но това е нищо, тъй като самите апартаменти в центъра на Ню Йорк струват по няколко милиона долара.

"Колкото и налудничаво да звучи, 300 000 долара за паркомясто в жилищна сграда се считат за разумна цена в Ню Йорк", коментира брокерът на недвижими имоти Сенада Адзем пред CNBC.

Паркингът работи много просто: шофирате до платформата, системата чете идентификационния маркер на колата ви и след това е въпрос на технология.

Камерите "инспектират" колата, за да се уверят, че вратите и багажникът са затворени, а след това платформата с колата се изпраща в хранилището. За да вземете колата, достатъчно е да прикрепите ключовата карта към скенера и да изчакате доставката на колата.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.