Защо екостикерите бяха въведени?, Може ли екогрупата да се променя след втора проверка?, Кога уредите в ГТП пунктовете ще бъдат свързани с агенция „Автомобилна администрация“?


Това са част от отговорите, които Дамян Войновски, главен секретар в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) коментира в предаването „Говори сега“ по Българската национална телевизия.

Обобщихме най-важното от разговора, което собствениците на леки коли трябва да знаят, пише страницата на СБА.

Екокатегорията – защо бяха въведени?

Европейската комисия от доста години се опитва да въведе екологични норми при автомобилите. За да се определи екологичния стандарт (евростандарта) на един автомобил, той се подлага на множество тестове, сравнително тежки, в лабораторни условия.

Изследват се въглеродни оксиди, азотни оксиди, невъглеводородни оксиди, въглероден окис, прахови частици и др. Тези проби са скъпи и се осъществяват в хода на производството.

Те не се случат в рамките на техническия преглед, тъй като оборудването е скъпо и отнема време за толкова подробно обследване. Целта при техническия преглед е да провери само дали даден автомобил е технически изправен.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.