Фенът на старото съветско возило "Москвич" адвокат Тодор Тодоров напоследък е атракцията на старата столица с модел на 50 години, пише "Борба".

Той е притежател на 5 автомобила от култовата марка, всички са редовни и в движение, като два от москвичите му са в експлоатация, с платени данъци и застраховки.

Има два москвича „Алеко“ и три дванайсетака. Този, с който се движи в момента и привлича погледите с червения си цвят, е произведен през 1984 г. Другият е още по-стар, от 1979 г. „Друг като моя, толкова лъснат, няма във Велико Търново“, хвали се Тодор Тодоров.

„Москвич 412“ е един от най-успешните модели на московския завод АЗЛК благодарение на двигателя. Той е пуснат за първи път през октомври 1967 г. Носи се легенда, че бил лицензирано копие на BMW-1500.

С голям багажник, москвичите бяха много удобни да превозват всякакви товари, особено продукция от село. От 1966 г. до 1990 г. няколко модела москвичи се сглобяват и в България.

А защо Тодор Тодоров обича точно "Москвич"? „Жалба по младостта“, отговаря той. С тази марка е била първата му кола, закупена през 1979 г., когато бил на 25 години. През 1987 г. се сдобил с нов за 5700 лв. Няма представа колко би струвал сега такъв ретроавтомобил като неговия, защото никой не продава, само търси.За поддръжката и диагностиката на автомобилите той се доверява единствено на майстора Слави Киров от „Пишмана“.

В края на юни тази година Тодор Тодоров участвал на събора на притежателите на москвичи от цялата страна, който се провел в Люляците, Габровско.

„Там бях 121-ви номер, а след мен дойдоха още сигурно двайсетина. В колона стигнахме до полигона в Севлиево, като преди това минахме през целия град. После разположихме автомобилите и както се случва на подобни събития, започнахме да обменяме опит. Имаше един 401 от 1954 г., от Стара Загора, който си беше номер 1. Моят стоеше като нов до него“, разказва адвокатът.Тъй като, за разлика от трабантаджиите, притежателите на москвичи във Велико Търново си нямат свой клуб, той членува в габровския от 2015 г.

С москвича си Тодор Тодоров се движи предимно в града и най-много до селища в областта, а за дълги разстояния ползва нова „Тойота Авенсис“.

„С москвича ме забелязват, с тойотата - не“, шегува се той и споделя, че редовно го спират непознати, които искат да разгледат колата и да го поразпитат.