Ходовата част на всяко МПС включва елементите: рама, окачване, амортисьори, пружини, напречни и надлъжни щанги, мостове, водещи и спомагателни възли, колела, гуми и други.

Всички тези компоненти “работят” заедно, за да регулират силите, които въздействат на автомобила по време на движение, осигурявайки комфорта на пътниците в превозното средство.

Сигурни сме, че като шофьори знаете всичко това и се питате защо ви го казваме и ние.

Истината е, че го правим, защото една доста голяма част шофьорите неглижират поддръжката на ходовата част и ѝ обръщат внимание, когато вече е късно.

Започват да се притесняват и да търсят спешно сервиз, едва когато започнат да чуват почукване по окачването, трудности при управлението или увеличена вибрация в купето.

А всички тези проблеми могат да бъдат спестени, ако на ходовата част регулярно бъде извършвана диагностика.

Защо диагностиката на ходовата част е толкова важна?

Шофирането по разбити пътища и неравни настилки, карането при зимни условия и още куп други фактори оказват влияние върху ефективната работа на компонентите на ходовата част.

Казано иначе, натоварването, на което са подложени компонентите на тази автомобилна част е много жестоко и единственият начин да сте сигурни, че всичко е наред е като потърсите сервиз, в който да извършат диагностика на ходовата част.

По време на прегледа, сервизните механици могат да засекат всеки един проблем и ако открият елемент, който е износен или не работи както трябва да бъде сменен своевременно.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.