Арсенал срази Челси с 3:1 на „Емирейтс“ в лондонското дерби на Боксинг дей от 15-ия кръг на английската Висша лига. Така представящите се кошмарно този сезон „топчии“ взеха глътка въздух и сложиха край на ужасна серия, след като в предните седем кръга бяха спечелили едва две точки.

Още в първите секунди „артилеристите“ нанесоха удар чрез Габриел Мартинели, който обаче не се възползва добре от грешка на Тиаго Силва и прати топката в аут.

Домакините имаха териториално предимство, но гостите първи имаха шанса да поведат. В 13-ата минута Мейсън-Маунт изпълни пряк свободен удар и топката се отби от страничната греда. Челси продължи да натиска, но Курт Зума и Мейсън-Маунт не намериха целта.

В 33-ата минута Киърън Тиърни бе изблъскан от Рийс Джеймс в наказателното поле и съдията Майкъл Оливър посочи бялата точка. Ситуацията бе преразгледана с ВАР, но решението си остана непроменено и Александре Лаказет (34-дузпа) бе точен за 1:0.

Секунди преди края на първата част играчите на Микел Артета удвоиха аванса си. Гранит Джака (44) изпълни перфектно пряк свободен удар и прати топката в горния ляв ъгъл на вратата, оставяйки безпомощен вратаря Менди.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

„Артилеристите“ реализираха трети гол във вратата на „сините“ при третия си точен удар, показвайки страхотна ефективност. Букайо Сака (56) пробва може би центриране, което не се получи, а вместо това топката се озова във вратата за 3:0, изненадвайки Менди.

В 64-ата минута кошмарът за гостите можеше да стане още по-голям. Габриел Мартинели отне топката в центъра на терена и веднага комбинира със свой съотборник, след което шутира от границата на наказателното поле, но този път Менди успя да спаси. Вратарят на Челси се прояви блестящо и в 83-ата минута при прехвърлящ удар на Лаказет. Секунди по-късно Мохамед Елнени шутира фронтално на вратата и топката разтресе напречната греда.

Скоро след това Тами Ейбрахам (85) вкара с гърди от близка дистанция и намали изоставането на гостите, след като засече центриране на Хъдсън-Одой. Първоначално страничния съдия вдигна флага за засада, но след намесата на ВАР голът бе признат. „Сините“ натиснаха след попадението и в 90-ата минута Мейсън-Маунт бе фаулиран в наказателното поле, а Жоржиньо пропусна отсъдената дузпа, след като Бернд Лено отрази удара на бразилеца от бялата точка.

След успеха си Арсенал мръдна само с една позиция в класирането и вече е 14-и със 17 точки преди останалите срещи от кръга. Челси загуби едно място и е шести с 25 точки и по-слаба голова разлика от изкачилия се на пета позиция Астън Вила

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ и КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА