Ливърпул срази у дома Лестър с 2:0 в мач от 24-ия кръг на английската Висша лига и увеличи аванса си пред третия Челси. Диого Жота (34, 87) вкара по едно попадение в двете полувремена, а „лисиците“ така и не намериха сили да реализират гол и си тръгнаха без точки от "Анфийлд".

Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп направи пет промени спрямо състава при победата над Кардиф за ФА Къп през уикенда. Като титуляри започнаха Алисон, Тиаго Алканатар, новото попълнение Луис Диас, който дебютира от първата минута, Андрю Робъртсън и Жоел Матип. Звездата Мохамед Салах пък стартира от резервната скамейка, след като се завърна от участие с Египет в турнира за Купата на африканските нации.

След равностойни първи минути домакините взеха инициативата и поведоха в 34-ата минута, когато Диого Жота засече центриране от корнер на Трент Александър-Арнолд и вкара за 1:0. Последваха страхотни изяви на Каспер Шмайхел на вратата на гостите след удари на Робъртсън, Жота и Фирмино.

След час игра за Ливърпул се завърна Мохамед Салах, който замени Роберто Фирмино и на два пъти пропусна да се разпише от изгодни позиции не без блестящата намеса и на Шмайхел. В 78-ата минута Салах удари и греда. Секунди по-късно Луис Диас изстреля снаряд от въздуха пред пеналтрията, но отново датчанинът спаси. Едва в 87-ата минута "червените" стигнаха до второ успокоително попадение на Жота след асистенция на Жоел Матип.

С победата си Ливърпул събра 51 точки на втората позиция и има 4 повече от Челси, като е на 9 зад шампиона и лидер Манчестър Сити. Лестър заема 12-о място с 26 точки.

Арсенал пък спечели с 1:0 при визитата си на Уулвърхемптън в друга среща от кръга. Габриел Магаляеш (25) се разписа след асистенция на Александре Лаказет, а „вълците“ не можаха да изравнят, въпреки че играха повече от 20 минути с човек повече. В 69-ата минута Габриел Мартинели загуби една топка на тъча, след което първо изблъска хвърлящия тъч Поденс, а след не повече от 10 секунди фаулира спринтиращия Чикиньо. Съдията Майкъл Оливър бе непоколебим и му показа два жълти картона за двете провинения, оставяйки "топчиите" с 10 души на терена. Веднага след това Гранит Джака си отбеляза автогол, но Раул Хименес беше в положение на засада и попадението бе отменено. В следващата атака Лаказет излезе сам срещу вратаря на домакините, но диагоналният му удар не намери очертанията на вратата.

След успеха си „топчиите“ събраха 39 точки и задминаха Манчестър Юнайтед на петата позиция с по-добра голова разлика. И двата тима изостават на точка от четвъртия Уест Хям, но Арсенал е с два мача по-малко от „чуковете“, а „червените дяволи“ само с един. „Вълците“ са осми с 34 точки.   

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЯ