Ливърпул обърна трудно у дома Уест Хям с 2:1 в мач от седмия кръг на английската Висша лига и излезе начело във временното класиране. Пабло Форналс (10) изведе „чуковете“ напред в резултата още в самото начало, а мало преди почивката Мохамед Салах (42-дузпа) изравни. През втората част мърсисайдци натиснаха и стигнаха до успеха в самия край с гол на влезлия като резерва Диого Жота (85).

"Червените" имаха инициативата от самото начало, но не успяха да измислят нищо интересно в предни позиции. Постепенно гостите се окопитиха и в 10-ата минута Джо Гомес не успя да изчисти добре топката, а Пабло Форналс я овладя и насочи в долния десен ъгъл на вратата за 0:1.

Домакините вдигнаха оборотите и притиснаха своя противник дълбоко в неговата половина. Владението на топката на „червените” достигна впечатляващите близо 80%. След пропуски на Джордан Хендерсън и Анди Робъртсън съдията Кевин Френд отсъди дузпа в полза на мърсисайдци, след като Мохамед Салах бе изритан в наказателното поле от Артур Масуаку. В 42-ата минута самият Салах застана зад топката и с мощен шут не даде шансове на Лукаш Фабиански за 1:1.

И след почивката Ливърпул продължи да натиска, а играчите на Дейвид Мойс чакаха своя шанс на контраатака. В 70-ата минута Юрген Клоп предприе решаващи смени. От игра излязоха Къртис Джоунс и Роберто Фирмино, а на техните места се появиха Джердан Шакири и Диого Жота, които бяха в основата на всички по-опасно пред вратата на Лукаш Фабиански до края. В 77-ата минута мърсисайдци стигнаха до гол след много добър пробив на Жота и негов завършващ удар, но попадението не бе зачетено след намесата на ВАР за нарушение на Садио Мане срещу Фабаиански, каквото не се видя на повторенията.

Пет минути преди края Жота все пак вкара след извеждащ пас на Шакири. При гола Мане бе в явна засада, но с действията си той показа, че няма никакво намерение да играе с топката.

С успеха си Ливърпул събра 16 точки и излезе на първа позиция с 3 пред градския съперник Евертън, който е с мач по-малко. Уест Хям е 13-и с 8 точки.

КЛАСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА НА АНГЛИЯ