Ливърпул спечели категорично с 3:0 при визитата си на Бърнли в мач от предпоследния 37-и кръг на английската Висша лига и направи огромна крачка към класиране за Шампионската лига през следващия сезон.

Роберто Фирмино (43) се разписа в края на първата част след асистенция на Андрю Робъртсън, а скоро след почивката защитникът Натаниел Филипс (52) удвои аванса на мърсисайдци. В самия край Алекс Оклейд-Чембърлейн (88) оформи крайния резултат след нов голов пас на Робъртсън.

Така играчите на Юрген Клоп изместиха Лестър от четвъртата позиция. И двата тима имат по 66 точки, но „червените“ са с по-добра голова разлика и в последния кръг посрещат Кристъл Палас, докато „лисиците“ имат мач с Тотнъм. Бърнли е 17-и с 39 точки и е спокоен за мястото си в елита, след като Шефилд Юнайтед, Уест Бромич и Фулъм са изпадащите в Чемпиъншип.

В същото време Уест Хям спечели с 3:1 при визитата си на Уест Бромич и гледа уверено към участие в евротурнирите, измествайки Тотнъм от шестата позиция. Матеус Перейра (27) изведе „дроздовете“ напред в резултата, но Томас Соучек (45+1) изравни, а след почивката Анжело Огбона (82) и Михаил Антонио (88) донесоха успеха на „чуковете“, които имат 62 точки и 3 повече от Тотнъм.

По-рано Арсенал срази като гост Кристъл Палас с 3:1 в лондонски сблъсък. Никола Пепе (35) даде аванс на „топчиите“, но Кристиан Бентеке (62) изравни за „орлите“. Едва в добавеното време Мартинели (90+1) и Никола Пепе (90+5) донесоха успеха за „артилеристите“, които са девети с 58 точки, но само на точка зад шестия Тотнъм. Кристъл Палас е 13-и с 44 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЯ