Арсенал размаза Челси с 5:0 на своя „Емирейтс“ в отложен лондонски сблъсък от 29-ия кръг във Висшата лига и дръпна на върха във временното класиране. „Артилеристите“ поведоха още в 4-ата минута чрез Леандро Тросар, а през втората част между 52-рата и 70-ата минута Бен Уайт и Кай Хавертц вкараха по два гола за убедителния успех.

Натискът на домакините в началото даде резултат в 4-ата минута, когато Деклан Райс изведе Леандро Тросар зад гърба над Алфи Гилкрист, след което белгиецът потърси близкия долен десен ъгъл и реализира за 1:0.

Деклан Райс на свой ред стреля от границата на наказателното поле в 22-рата минута, но топката прелетя над напречната греда на вратата, пазена от Джордже Петрович. Пет минути по-късно Кай Хавертц излезе очи в очи със стража на Челси, но ударът му бе отразен. Последва добавка от страна на Тросар, но Петрович показа страхотен рефлекс и отново спаси.

Марк Кукурея получи топката на чиста позиция в 29-ата минута, но се поколеба, което помогна на бранител на "топчиите" да блокира удара на испанеца. Малко след това Енцо Фернандес се възползва от рикошет в наказателното поле на Арсенал и шутира, но не намери целта.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Четири минути след почивката Деклан Райс отправи удар от близко разстояние, но Джордже Петрович отново бе последна преграда пред гола. Три минути по-късно Кай Хавертц получи топката в наказателното поле и шутира, но бранител на Челси блокира. Бен Уайт бе на правилното място в точния момент, за да направи добавка за 2:0.

Арсенал стигна до трети гол в 57-ата минута, когато Мартин Йодегор направи страхотно дълго подаване, извеждайки Хавертц сам срещу Петрович. Германският национал не сбърка и опъна мрежата за 3:0.

Головото шоу на домакините продължи в 64-ата минута, когато Букайо Сака проби по дясното крило и навлезе навътре, за да продължи за Хавертц, който необезпокояван реализира от точката на дузпата за 4:0. Шест минути след това Бен Уайт получи топката по дясното крило и шокира Петрович с опит за центриране, който се превърна в неспасяем удар за 5:0.

До края на двубоя Арсенал продължи да владее инициативата, а Челси не проявяваше никакво желание дори да атакува в търсене на почетно попадение.

След тази изразителна победа Арсенал събра 77 точки на върха след изиграни 34 мача и е на три пункта пред втория Ливърпул, който е с мач по-малко и на четири точки пред Манчестър Сити, който е с два изиграни двубоя по-малко.

АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ 5:0
1:0 Леандро Тросар (4), 2:0 Бен Уайт (52), 3:0 Габриел Магаляеш (57), 4:0 Кай Хавертц (65), 5:0 Бен Уайт (70)

РЕЗУЛТАТИ И ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА - ТУК!