Нюкасъл стартира новото първенство във Висшата лига с убедително 5:1 срещу Астън Вила. Два гола за успеха на „свраките“ вкара Александър Исак, а по веднъж точни бяха Калъм Уилсън, новото попълнение Харви Барнс и Сандро Тонали. Последният, който беше привлечен от Милан това лято, дебютира в елита на Англия с попадения. 23-годишният халф се превърна в най-скъпия италиански футболист за всички времена, след като Нюкасъл плати за него 70 милиона евро и допълнителни бонуси. 

За Вила се разписа друг играч с първи минути във Висшата лига - Муса Диаби.

Мачът на "Сейнт Джеймсис Парк" започна ударно за домакините, които вкараха още в шестата минута. Антъни Гордън центрира, Сандро Тонали овладя топката с първото си докосване, а с второто я прати в мрежата - 1:0.

В 11-ата минута Оли Уоткинс комбинира с Муса Диаби, който затвърди добрата си форма от предсезонната подготовка и вкара първия гол за тима на Унай Емери за сезона - 1:1.

След още пет минути Нюкасъл отново беше напред в резултата. Свен Ботман прати топката в наказателното поле на Вила, където най-бързо реагира Александър Исак и преодоля Емилиано Мартинес. 

Точно преди изтичането на час игра защитата на гостите сбърка фатално, Исак се възползва, за да отнеме топката и да покачи на 3:1. Влезлият на мястото на шведа Калъм Уилсън бе в прегръдките на съотборниците си в 77-ата минута, когато получи топката от Харви Барнс и отблизо вкара.  

В добавеното време на мача и самият Барнс, който беше привлечен от Лестър това лято, записа името си сред голмайсторите, оформяйки крайното 5:1.

НЮКАСЪЛ - АСТЪН ВИЛА 5:1
1:0 Сандро Тонали (6), 1:1 Муса Диаби (11), 2:1 Александър Исак (16), 3:1 Александър Исак (58), 4:1 Калъм Уилнън (77), 5:1 Харви Барнс (90+1)

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2023/2024