Английският футболен гранд Челси съвсем скоро ще има нов собственик, след като британското правителство одобри сделката за продажбата на клуба. Сега остава покупката да бъде завършена с издаването на съответните документи, което може да стане до няколко дни.

„Късно снощи правителството на Обединеното кралство достигна до позиция, при която можем да издадем лиценз, който позволява продажбата на Челси“, каза говорител на правителството.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Преди седмица консорциум, ръководен от съсобственика на ЛА Доджърс Тод Боули, сключи сделка за 4,25 милиарда паунда, но се чакаше одобрението на властите на Острова.

След необходимите проверки на финансите около сделката и получените ясни гаранции, че парите няма да постъпят по сметките на Абрамович, беше дадена зелена светлина за приключването на продажбата.

"Правителството работеше усилено, за да гарантира, че Челси може да продължи да играе футбол. Но винаги сме били ясни, че дългосрочното бъдеще на клуба може да бъде осигурено само чрез нов собственик.

След задълбочена работа, сега сме доволни, че цялостните приходи от продажбата няма да са за Роман Абрамович или друго санкционирано лице. Сега ще гарантираме процеса, от който приходите ще бъдат използвани за хуманитарни каузи в Украйна, подпомагайки жертвите на войната.

Тези стъпки ще осигурят бъдещето на важно културно богатство и ще защитят феновете и по-широката футболна общност. Водихме дискусии със съответните международни партньори за необходимите лицензи и им благодарим за цялото сътрудничество", гласи още изявлението на британското правителство.