Арсенал сензационно се издъни у дома и завърши 1:1 със спасилия мястото си в елита Брайтън в мача им от 37-ия кръг на английската Висша лига. И двата гола паднаха след 11-метрови наказателни удари, а точни от бялата точка бяха Пиер-Емерик Обамеянг (9-дузпа) за „топчиите“ и Глен Мъри (61-дузпа) за „чайките“. Така на практика „артилеристите“ сложиха край на мечтата си за четвъртото място, след като изостават на 3 точки от Тотнъм и има с 8 попадения по-слаба голова разлика от „шпорите“ преди последния кръг. Ремито пък класира и на теория третия Челси за Шампионската лига, след като „сините“ имат 4 точки аванс пред „топчиите“.

Арсенал започна вихрено и още във втората минута удар на Мхитарян се отби в гредата. „Топчиите“ имаха инициативата и логично поведоха в 9-ата минута, когато Обамеянг откри резултата от дузпа, като това бе 20-ото му попадение във Висшата лига този сезон.

Домакините продължиха да доминират и след гола, но без да стигат до реални голови ситуации. Постепенно Брайтън започна да поглежда към вратата на съперника и в 33-ата минута Лено за малко да допусне гол директно от ъглов удар, изпълнен от Паскал Грос. Малко след това германският вратар се намеси и след удар на Марч. Колегата му на отсрещната врата Мат Райън пък спаси удар на Обамеянг.

Winbet - победата е емоция! (18+)

След почивката защитата на Арсенал изглеждаше доста колеблива, а „чайките“ натиснаха и след час игра получиха дузпа за нарушение на Джака срещу Марч. Глен Мъри пък изравни резултата от бялата точка.

В заключителната четвърт „артилеристите“ се хвърлиха в атаки, но непростими пропуски пред вратата на Мат Райън направиха Лаказет и Обамеянг. Така в крайна сметка двата тима поделиха по точка.

Шансът пред Арсенал да се класира за Шампионската лига изглежда далеч по-реален през спечелването на Лига Европа, отколкото с четвъртото място във Висшата лига, което е пълен мираж и е постижимо само при убедителна победа над Бърнли като гост в последния кръг и разгромна загуба на Тотнъм от гостуващия Евертън по същото време.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019