Финалистът в Шампионската лига от миналия сезон Тотнъм обърна у дома завърналия се в елита Астън Вила с 3:1 в мач от първия кръг на Висшата лига.

Тимът от Бирмингам похарчи най-много пари от всички английски елитни отбори за летни трансфери – 146,3 милиона паунда. Новите попълнения Том Хийтън, Бьорн Енгелс, Махмуд Хасан-Трезеге и Уесли Мораес дебютираха в Лондон, а шотландецът Джон Макгин (9) изведе Вила напред в резултата след подаване на Мингс.

След гола гостите предимно се защитаваха и действаха на контраатака, а домакините не успяваха да създадат чисти положения за изравнително попадение. В самия край на полувремето Хари Кейн на два пъти имаше възможност да се разпише, но шутира в аут.

Пет минути след подновяването на играта Сисоко остана сам на далечната греда, но стреля изключително неточно, пропускайки много добра възможност. В 64-тата минута в игра се появи Кристиан Ерискен, който замени Хари Уинкс. В 73-ата минута Санчес засече отблизо добро центриране на Ериксен, но Том Хийтън демонстрира страхотен рефлекс и спаси. Атаката обаче продължи и топката стигна до рекордната покупка на „шпорите“ Танги Ндомбеле (73), който изравни за 1:1. Малко след това Ериксен изпълни добре пряк свободен удар, но Хийтън отново се намеси блестящо и изби топката.

Тотнъм натисна в заключителните минути и в 80-ата минута удар на Алдервейрелд срещна ръката на Кодия. Съдията Крис Каванаг не даде нищо, но след няколко секунди играта бе спряна и ситуацията бе разгледана от ВАР, а дузпа не бе отсъдена. Все пак домакините стигнаха до пълен обрат с попадения на Хари Кейн (86, 90) в самия край.