Вторият най-богат човек в света според сп. „Форбс“ Илън Мъск следи ситуацията с продажбата на Манчестър Юнайтед и се гласи да направи оферта преди изтичането на крайния срок на 17 февруари, твърди „Дейли Мейл“.

Британското издание припомня ситуацията от месец август 2022 г., когато американският бизнесмен обяви, че купува „червените дяволи“, тъй като те са били любимият му клуб като дете. След това Мъск изтри публикациите си в „Туитър“. Тогава беше решено, че той е проявил чувство за хумор. Сега обаче може да се окаже, че намеренията му са сериозни.

До момента се считаше, че има пет основни кандидати за придобиване на мажоритарния пакет от акции на Юнайтед. Според изискването на настоящите собственици от фамилия Глейзър, до 17 февруари всички трябва да предоставят оферта в рамките на един абзац и придружена с банкови гаранции за необходимата сума. Счита се, че американците искат 6 милиарда паунда, но сделката най-вероятно ще бъде от порядъка на 4,1-4,6 милиарда.

Първите проявили интерес към акциите на „червените дяволи“ бяха технологичният гигант „Епъл“ съвместно с испанския милиардер Амансио Ортега. След това се заговори за консорциум, воден от бившия футболист на клуба Дейвид Бекъм.

Британският милиардер и дългогодишен фен на Манчестър Юнайтед сър Джим Ратклиф също има интерес към мажоритарния пакет от акции. Наскоро се появи информация, че оферта се готви от катарски богаташи, които не са пряко свързани с инвестиционния фонд, притежаващ ПСЖ. Счита се, че петият кандидат са саудитски милиардери, различни от собствениците на Нюкасъл, които вече са поръчали проверка на финансовото състояние на „червените дяволи“.