Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски направи анализ на представянето на тима в европейските квалификации срещу Латвия и Босна и Херцеговина. Той говори пред медиите при завръщането на тима, който се класира за Евробаскет 2022.

„Може би за два дни еуфорията малко понамаля, но не напълно. Тепърва ще осъзнаваме какво е станало. Сега е повече емоция, повече радост, повече щастие. Атмосферата е много добра. Опитахме във вчерашния мач да се върнем със същата мотивация като в първия, но не се получава. Борихме се, много искахме и вчера да победим, но трудна работа. Много голямо изхабяване физическо и най-вече психическо. Доволен съм. Прибираме се здрави, с отрицателни тестове и без контузии. В днешно време това е много важно“, призна Барчовски.

„Колективен спорт не става с присаждане на каквито и да било звезди с една тренировка. Всичко се обърка – играта на отбора, играчите, треньора и го видяхте това нещо. Много исках Везенков да е в състава. Но да съм честен, не и в последния момент. Има много такива примери. Звездите на Латвия просто не бяха себе си и не помогнаха. Това нещо с включване на играчи в последния момент не работи“, допълни националният селекционер.

„Като игра дадохме почти всичко на мача с Латвия, но като селекция липсват много играчи. В първия цикъл страшно много помогнаха в началото Станимир Маринов, Йордан Минчев, Божидар Аврамов, Павел Маринов. Ще им дойде времето и на тях, но има млади момчета. Високите играчи Емил Стоилов, Николай Вангелов...вижда се с просто око, че страшно много ни липсва ръст. Просто сме много по-ниски от другите отбори“, анализира Росен Барчовски.

„Бях готов Константин Костадинов да играе още в първия мач. Така се разви срещата, че не се наложи. Бях убеден, че за втория ще се случи. Той има огромно самочувствие. Това го казах. За таланта въобще не спорим, негово е бъдещето. Просто му трябва един мъжки отбор, в който да се включи, да започне да трeнира и да играе. Стига вече с тези юноши. Време му е да влезе в мъжки отбор“, заяви 60-годишният специалист.

„Вървят процедури с центъра Дейвид Кравиш, но може би ще търсим вариант и с гард за всеки случай. Ако ми се гарантира, че Станимир Маринов е здрав, няма и да си помисля за друг, но в тази ситуация има често контузии. Но в тази ситуация ще се застраховаме. Живот и здраве, лятото ще се опитаме да направим подготовка с контролни срещи. Само се надявам да не ни отменят състезанията.”, завърши Барчовски.